Юбер Живанши - основателят на едноименната прочутата френска модна къща, почина на 91 г., съобщиха световните медии.

Той се споминал още на 10 март, но партньорът му Филип Вене огласи новината едва днес.

Юбер Живанши е пременил със свои дрехи манекени в магазина си в Париж през 1952 г.

Високият близо 2 метра дизайнер носеше графска титла, а пълното му име бе Юбер Джеймс Марсел Тафен дьо Живанши.

Той се прочу с дрехите, с които обличаше своята муза Одри Хепбърн в "Закуска в Тифани" и други филми. Тя го вдъхнови и за създаването на "Л’Ентерди" - първия парфюм на модната къща.

Одри Хепбърн с рокля на Живанши в "Закуска в Тифани". Снимка Уикипедия

Юбер Живанши имаше впечатляващо и запомнящо се присъствие в модната индустрия в продължение на повече от половин век. Много от творенията му надживяха епохата си и бяха носени от имена като монакската принцеса Грейс, Жаклин Кенеди Онасис, Джейн Фонда и други.

Роден е на 21 февруари 1927 г. в град Бове в семейство на аристократи. От баба си наследява страстта към шиенето и тъканите.

Манекенки аплодират дизайнера на модно шоу в Париж през 1995 г.

През 1944 г. Живанши се мести в Париж и се записва в училище по изкуства. Макар първоначално да обмисля кариера като адвокат, интересът му към модата надделява. Едва 17-годишен започва да работи за едни от най-известните френски дизайнери по това време - Жак Фат, Люсиен Льолонг, Робер Пиге и други.

През 1952 г. Живанши създава своята модна къща, носеща неговата фамилия. Две години по-късно става първият дизайнер на луксозна модна линия за готови облекла.

Живанши със съпругата си Мари в Ню Йорк през 1996 г.

Живанши задава модела на дамския шик от 50-те и 60-те г. на ХХ век. Сдържаният му стил се вижда и днес в начина, по който се обличат британската кралица Елизабет II и по-възрастни американски и китайски представителки на висшето общество.

"Моята професия е една от най-красивите в модата - да правя хората щастливи с идея. Щастлив съм, защото имах работата, за която си мечтаех от дете", сподели той миналата година при откриване на посветена на него изложба в Музея на дантелите и модата в Кале.

През 1988 г. Юбер Живанши продаде марката си Givenchy Couture Group на LVMH за 45 милиона долара (96 милиона днешни пари).