Патриарх Кирил пожела да отдадем дължимото не само Богу, но и на кесаря. Така психиатърът д-р Николай Михайлов коментира назидателния тон на руския патриарх Кирил спрямо българския президент по време на посещението му на 3 март.

"Говореше от името на Кесаря. Дали е пратеник на Кесаря не знам, мисля че импровизира. Скокът в дебрите на конспирацията не е за препоръчване", каза Михайлов.

Според него това, което се е случило, "навява тъга".

"Това не трябваше да се случва, случи се изненадващо. Руският патриарх изненада със своето поведение, неприятно", смята Михайлов.

Според него обаче "нашата страна от 1989 г. се старае да разтвори ролята на Русия в българската история и да откаже дължима благодарност".

"Това усилие цели да разтвори руското присъствие в нашата история. Да бъде незабележимо, отстранимо от празничния календар", обясни Михайлов.

Той обаче бе категоричен, че "руският патриарх да държи този тон на държавния глава, е напълно недопустимо". Михайлов изтъкна, че това е била агресия в рамките на Великия пост, в която е имало и "тънко великодържавно високомерие". Според него на това поведение е било отговорено по бутафорен, симетричен, но и примитивен начин от Валери Симеонов. Михайлов смята, че поведението на патриарх Кирил е контрапродукитвно за руския интереси и още дълго ще има щети. Той смята, че Волен Сидеров не защитава убедително руския патриарх.

"Русофилите се чувстват уязвени, това е много сериозен удар върху русофилската кауза в България", смята Михайлов.

Според него членството на България в ЕС е необратимо. А руският патриарх се е опитал да издълбае пропаст между прозападния елит на България и населението, което по негови предположения е русофилски настроено.