Лидерът на "Атака" Волен Сидеров стана поредният български политик, който си позволи да отправя нападки към журналист. В студиото на "Още от деня" по БНТ той попита в прав текст:

"Кой е тоя Горан Благоев"

Емил Кошлуков му отговори, че е водещият на предаването "Вяра и общество" по БНТ. Благоев е и един от водещите на "История.bg" (минути преди това богословът бе в същото студио, където изрази явно неодобрение за поведението на руския патриарх Кирил у нас и това предизвика атаката на лидера на "Атака", б.р.)

"Все още ли?", назидателно попита Сидеров.

След това заяви, че Благоев е "един манипулатор", който "отдавна манипулира българското общество" и е "агент на соросоидните общества".

Според лидера на "Атака" бившите комунисти са се закачили за западните служби.

"Аз съм оплювал съветската система, но днешна Русия не е СССР", каза Сидеров.

Кошлуков балансирано и мъдро му напомни, че в някои отношения днешна Русия много напомня СССР - например с липсата на истинска демокрация.

"В Щатите е страхотно", отвърна му Сидеров, само за бой на негрите не се сети да попита.

Кошлуков припомни, че Путин печели изборите с 90%, което напомня на СССР

"Това е, защото го харесват, защото възстанови държавата. При Елцин беше една колония", каза Сидеров.

Според него демокрацията у нас е под въпрос, защото "медиите са превзети, повече от тях не са бългаски, големите телевизии са превзети от соросоиди".

Преди него Благоев заяви, че поведението на руския патриарх Кирил, който бе недоволен от това, че България не благодари достатъчно и само на Русия за Освободителната война, не е издържано от християнска гледна точка.

"Когато ти си християнин, лявата ръка да не знае какво е правила дясната. Когато си вършил добро, не е християнско да настояваш "благодарен ми бъди". Когато си по покана на Св. Синод, се предполага, че твоето посещение е църковно", каза Благоев.

Според него България трябва да си вземе поуките и да намери вариант да чества достойно националния си празник. 

Сидеров обаче след него бе непреклонен:

"Руският патриарх може да говори както си иска, говореше верни неща", смята лидерът от "Обединените патриоти".

Според него ролята на Русия се размива.

"Няма нужда да подскачаме и да се дразним, Всяка година на 3 март излизат едни умници и почват да разсъждават", заяви той.

И допълни:

"Има право човекът да се възмути, да каже: "стига с тези финландци и литовци". Ако не беше Руско-турската война нямаше да бъдем освободени".

Според Сидеров жертвите, които българите са дали за свободата си, са щели да бъдат забравени. Той изнесе данни, според които при процеса срещу Васил Левски от Великобритания и Австро-Унгария са предлагали полицейска помощ. Според лидера на "Атака" патриарх Кирил е "един изключителен ум" и "невероятен аналитик".

Председателят на форума "България-Русия" Светлана Шаренкова - също гостувала заедно с Благоев, бе доста по-умерена в коментарите си.

"Никой не може да държи сметка на нашата държава за какво да бъде благодарна и за какво не", каза Шаренкова.

Тя обаче също припомни, че българските политици през годините се опитвали да неглижират ролята на Русия в нашата история.