Ето какви са десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия заради атаката срещу Сергей Скрипал пише британският вестник The Guardian.

Вестникът подрежда възможните мерки във възходящ ред, съобщава "Фокус". 

1. Експулсиране на дипломати. 

Подобна мярка използва правителството на Дейвид Камерън след убийството на Александър Литвиненко. Ако бъде изгонен обаче посланикът на Русия в Лондон, то вероятно ще последва реципрочна мярка от руска страна, което ще замрази дълбоко британско-руските отношения.

2. Да бъде отнет лицензът за излъчване на руски медии като Russia Today.

Публични личности, като Жозе Мауриньо например ще бъдат помолени да прекратят добре платените си договори с медията. Подобна мярка ще бъде добре приета от Франция, където се вземат сериозни мерки срещу фалшиви новини след обвиненията за руска намеса във френските президентски избори.

3. Да се поиска подкрепа от партньорите от Европейския съюз да не изпращат официални лица на Световното първенство по футбол, което вероятно няма да засегне отборите, които ще участват.

4. Да се направят поправки в санкциите срещу Русия и законът против „прането“ на пари.

Това може да са поправки, подобни на закона „Магнитски“ в САЩ срещу лица, замесени в нарушаване на човешките права.

5. Замразяване на авоарите на руски олигарси, които не могат да докажат произхода на парите си – според изданието такава мярка може да засегне както поддръжници, така и противници на руския президент Владимир Путин.

6. Разширяване на санкциите на ЕС срещу Русия – Русия обаче не показва да е повлияна тежко от досегашните санкции.

7. Да се усили присъствието на НАТО по руската граница, включително да се ускори процеса по приемане на Украйна в НАТО.

8. Да се определи Русия, като държава, подкрепяща тероризма - това може да доведе до допълнителни санкции.

9. Да се изключат руските банки от международната система за разплащания – Русия има собствена система за разплащане, която е валидна в много страни извън Г-7.

10. Да се публикува секретен материал за участие в „пране“ на пари от страна на Владимир Путин и най-близките му сътрудници 

САЩ осъждат атаката

Веднага след като снощи Тереза Мей обвини Русия за атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Вашингтон изрази солидарност с Лондон.

Съединените щати имат "пълно доверие" в заключенията на британското разследване, че Русия е "вероятно отговорна" за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бивш руски шпионин във Великобритания, заяви американският държавен секретар, цитиран от ДПА.

"Никога няма оправдание за такъв тип нападение - опит за убийство на гражданин на територията на суверенна държава - и сме възмутени, че Русия, изглежда, отново е демонстрирала подобно поведение", заяви Рекс Тилърсън.

И добави:

"Съгласни сме, че трябва да има сериозни последици за виновниците - и извършителите на престъплението, и тези, които са го поръчали"..

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в английския град Солсбъри, съобщи БТА.

Ето какво представлява бойното отровно вещество "Новичок":

- Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" (в превод: "новак") е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

- Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала "Новичок" или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

- Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

- Химикалът "предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване", заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. "Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени", добави той.

Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси.