Републиканците от Комисията по разузнаването обявиха, че не са намерени никакви доказателства за намесата на Русия в полза на Доналд Тръмп на изборите през 2016 година, предаде Си Ен Ен. Освен това няма и свидетелства за съглашателство между хора на Тръмп и руснаци.

"Комисията след 14-месечно задълбочено разследване не намери доказателства за сътрудничество между щаба на Тръмп и руснаците за въздействие на изборите през 2016 г.", веднага написа в туитър президентът на САЩ, цитиран от Би Би Си.

Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ обяви в комюнике основните заключения от своето разследване на подозренията за руска намеса в американската предизборна кампания през 2016 г.

Сред тези заключения, заверени с подпис само от членовете на комисията от Републиканската партия, конгресмените казват, че не са намерили "никакво доказателство за съглашателство, координация или заговор между кампанията на Тръмп и руснаците".

Освен това те отхвърлят заключението на американското разузнаване, че руският президент Владимир Путин е предпочитал през 2016 г. Доналд Тръмп за президент на САЩ.

"Не намерихме никакви доказателства за заговор или координация на действията между щаба на Тръмп и руснаците", се отбелязва в документа, посочи конгресменът Майкъл Конуей, републиканец от Тексас.

Именно той бе начело на разследването.

"Да, наистина, руснаците са се опитвали да влияят на избирателния процес. Да, те са направили няколко кибератаки", обяви той. "Но няма доказателства, че руснаците са били на страната на Тръмп", допълни кангресменът. 

Майкъл Конуей заключи пред репортерите:

"Големият извод е, че руснаците не са извършили важни активни действия срещу нашата избирателна система през 2016 година и ние смятаме, че няма да го правят и в бъдеще."

Докладът от над 150 страници съдържа над 40 "първоначални заключения" и над 25 препоръки. Той ще бъде представен днес за обсъждане на демократическото малцинство. Комисията след това ще гласува за подлагане на доклада на процедура по декласификация, за да може да бъде представен на широката общественост.