"България: Странни сделки в държавата на олигарсите и бедността" - в статия с това заглавие австрийският вестник "Дер щандарт" представя закупуването на бизнеса на ЧЕЗ  от фирмата "Инерком" със собственик Гинка Върбакова. Статията обръща внимание и на повсеместната корупция и бедност в страната. Авторът на статията е Маркус Бернат.

"България винаги е била силна театрална сцена. "Гинка от Пазарджик” е новата театрална постановка, която смайва публиката през последните дни. Човек си мисли, че всичко е свършило и точно тогава отново идва нещо такова. Те не научиха нищо", казва австрийски инвеститор.

Статията описва подробно случая, включително с географски и битови детайли:

"Пазарджик е провинциален град в Южна България и е по-скоро познат с производството на чушки и домати. Ето че в плановете, сякаш от нищото, се появява Гинка Върбакова – 42-годишна бизнесдама от Пазарджик, която официално управлява семейното предприятие и иска  да купи най-голямото електроразпределително дружество в България – чешката компания ЧЕЗ. "Гинка от Пазарджик", както иронично я наричат политическите коментатори в София, е само подставено лице, което да прикрие сделката на олигарсите в България. Това е. И така си върви година след година в малката балканска държава, която за първи път пое европредседателството", казва пък бивш директор на ЧЕЗ.

В статията се казва, че подобна е и ситуацията с австрийската компания EVN, която обслужва Югозападна България. Изтъква се, че частните енергийни дружества се жалват от огромното вмешателство на правителството и институциите. Освен това цената на тока се определя политически в страна, в която мнозинството от жителите след влизането преди 11 години в ЕС станаха по-бедни, а не по-благосъстоятелни. Най-новите проучвания от 2016 г. показват, че 23% от населението живее под границата на бедността с 308 лева на месец (157 евро). През 2008 г., година преди влизането в ЕС, те са били 21%.

Статията е унищожителна:

"България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС. Една голяма част от българите не получават нищо от икономическия растеж. Така средностатистическите пенсионери са на границата на бедността, а голяма част от близо 2 милиона пенсионери оцеляват благодарение на собственото производство в градините и помощ от децата им."

Корупцията, икономиката, починена на олигарси, и политиката на строги икономии, провеждана през последните години от консервативното правителство на Бойко Борисов, са основните причини за стагнацията на България - според изданието. - Някогашният бодигард на партийния и държавен ръководител по времето на социализма Тодор Живков се оказа устойчива фигура в българската политика. България е и политическо изключение в ЕС. Според бившия министър на правосъдието Христо Иванов в страната в действителност няма ляво и дясно крило, а разделението Изток или Запад, Москва или Брюксел е значително по-важно. Докато Социалистическата партия няма вече нищо социалистическо в себе си, а се превръща в консервативна партия за застаряващи, обърнати към миналото членове, Борисов имаше възможността да доразвие модела на власт от Живково време – бюрократичен елит, който знае как да използава апарата на властта и имитира прилагане на законите, но следвайки своята собствена логика."