"Скъпи българи! Този конфликт нямаше да придобие такъв размах, ако не беше ситуацията, в която се намират Русия, Европа и светът. Ако сте се запознали с посланието на нашия президент към Федералното събрание, трябва да знаете, че може да сме на ръба на ужасни събития. Западният свят, в който в момента е включена и България, оказва огромен натиск върху Русия с цел, както каза Путин, да спре развитието й. Ние и вие сме от различни страни. В тази хибридна война, която Западът води срещу Русия, имаме много приятели от лагера на НАТО. Те не са политици, пропагандатори и историци, а обикновени хора. Особено в България има много.

Благодаря ви, братя, че оставате верни на историческата любов, родила се в бой и в труд. И не се обиждайте. Думите на нашия патриарх бяха справедливи и бяха казани с пастирска любов."

С тези думи бившият руски разузнавач Леонид Решетников завършва едно от двете си послания, посветени на България, в страницата си във фейсбук. Поводът е разразилата се дискусия около думите на патриарх Кирил у нас и реакциите. И двете публикации на Решетников са от 12 март - едната - по-новата, е в отговор на г-жа Михнева, както става ясно от обръщението в началото, макар да не се разбира причината за това.

 

 

Второто послание е написано около час по-рано. От него се разбира, че Решетников и руснаците са се почувствали обидени от освирквания при почитането на герои от Руско-турската война, използвани са думи като "езичници" за подобни прояви. Той заявява, че "все повече се отдалечаваме от българите, не само от ръководния елит, но и от голяма част от хората" и "говорим различни езици". Следва "политически пасаж":

"Виждам, че в България за мнозина, не за всички, а за мнозина православието, вярата са само думи (...) Не виждам голяма разлика между ГЕРБ и БСП. Социалистите много обичат да обещават, но като ГЕРБ не правят нищо реално за развитието на българо-руските отношения. (---)"

Решетников обяснява как руският патриарх Кирил не е имал намерение да прави политически изказвания, но се е стигнало до ситуацията заради това, че в официални речи са били отправени благодарности "към някакви митични украинци, финландци и литовци" за участието в Освобождението. 

В края пасажът е следният:

"Огромното мнозинство в Русия размахва ръка, уморена от отношенията с България. С голямо съжаление отбелязваме, че Русия и България са се отдалечили много и перспективата това да се промени не е голяма. Разделението между двете страни изглежда нараства, като се има предвид, че България е член на НАТО - чисто враждебна организация, член на ЕС - който налага сериозни санкции срещу нас, верен съюзник на Съединените щати, които смятат, че сме главен враг. Всичко това е проблем."

 

 

С двете си послания Решетников оставя впечатление, че е много голям приятел на България, но отношенията се влошават, въпреки че той самият казвал на "руските експерти", че са се увлекли в обвиненията си срещу България.

"Никога не съм казвал и няма да кажа, че българският народ е предавал руснаците", казва още разузнавачът.

Самият Решетников пък стана широко известен у нас като ръководител на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). Институтът се представя като институция за геополитически анализи, пряко подчинена на президента Владимир Путин, който назначи на мястото на Решетников бившия шеф на разузнаването Михаил Фрадков.

В момента Решетников е изпълнителен директор на основаното през миналата есен Общество за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел". То е свързано с т.нар. православен олигарх Константин Малофеев. 

По време на президентските избори у нас се появиха публикации, че Решетников и Русия стоят плътно зад избора на Румен Радев, говореше се за срещи с Корнелия Нинова. Самият разузнавач пък съобщи тогава, че се е виждал и с Бойко Борисов.