Турската армия и съюзниците й - бунтовниците срещу режима на Башар Асад в Сирия - са обградили контролирания от кюрдите град Африн, съобщи Би Би Си, позовавайки се на изявление на въоръжените сили на Анкара. Градът е ключовата цел на турската операция срещу кюрдите в Северна Сирия.

Офанзивата започна на 20 януари, а месец по-късно сирийски проправителствени сили влязоха в Африн, за да помогнат на кюрдските бойци да отблъснат офанзивата на Анкара. Пристигането им увеличи риска от по-голяма ескалация на северния фронт в Сирия, където се сражават правителствената армия, съюзените с нея проирански милиции, кюрдските сили, бунтовниците, турските войски, както и руските и американските сили.

В съобщението на турската армия се казва също, че са овладени "райони с ключово значение" в региона около града. Все още липсва официално потвърждение от страна на кюрдското военно командване.

Анкара смята сирийските кюрдски Отряди за народна самозащита (ОНС) за заплаха за своята сигурност по границата и за сходни с действащата на турска територия Кюрдска работническа партия (ПКК). САЩ обаче смятат ОНС за съюзници в борбата с терористичната организация "Ислямска държава" на терен.

Разпределение на силите в Северна Сирия, 12 март 2018 г. Източник Би Би Си