Американският президент Доналд Тръмп блокира сделка за $117 милиарда. Със свой указ той спря закупуването на американската корпорация Qualcomm, един от доставчиците на чипове за Apple, от базирания в Сингапур производител на полупроводници Broadcom. 

"Потенциалното придобиване на Qualcomm от този купувач е забранено", се посочва в документа. Тръмп отбелязва, че получената от него информация е показала, че Broadcom може да "предприеме действия, застрашаващи националната сигурност на САЩ" след сделката. Такива сделки ще бъдат блокирани и в бъдеще, се казва в указа.

По-рано Broadcom обяви плановете си да премести централата от Сингапур в САЩ и получи одобрението на държавния глава. Съгласно условията на сделката сингапурската корпорация трябваше да получи контрол над Qualcomm.

На 11 март компанията от Сингапур оцени положително перспективите за сделката, която планираше да приключи до началото на април. Съгласно условията Broadcom планираше да плати 117 млрд. долара за производителя на чипове за смартфони. 

Qualcomm е един от най-големите производители на чипове и компоненти за мобилни устройства в света. Инженерните решения на компанията се използват в смартфони и таблети на Nokia, LG, Samsung, HTC, Sony и др. Qualcomm е сътрудничил мащабно с Apple, но от началото на 2017 г. компанията влезе в патентна война, а сега производителят на iPhone планира от 2019 г. да се откаже от модемите на американски производители в своите устройства.

Седалището на Qualcomm е в Сан Диего, Калифорния (САЩ). По-рано компанията на два пъти отхвърли предложенията на Broadcom да я купи. През ноември 2017 г. Broadcom обяви готовността си да плати 103 млрд. долара за закупуването на конкурент, а в началото на февруари - 121 млрд. долара.

Действащият в САЩ Закон за чуждестранните инвестиции и националната сигурност позволява да се спират сделки и да се ограничават чуждестранни инвестиции, когато това застрашава националната сигурност. Така Вашингтон попречи преди години на Дубайската борса да придобие дял от NASDAQ, както и на израелската Checkpoint да придобие американската Sourcefire, тъй като Sourcefire е разработчик на програми за ЦРУ и ФБР.