Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Това заяви държавният глава Румен Радев в Пловдив в първия си коментар по повод визитата на руския патриарх, по време на която той си позволи да му държи тон за това защо почитаме и други народи освен руснаците, които са участвали във войната за нашето освобождение.

"Аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи", заяви Радев.

Според него важният въпрос е "кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения".

"Нашата признателност към Русия е признателност на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата признателност не е за сметка на нашето достойнство. Тази позиция аз по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение", каза президентът.

Според него става въпрос за "политическа завера" и патриарх Кирил е бил заблуден и въвлечен.

В отговор на въпрос дали някой се опитва да създава и експлоатира  интрига по повод коментарите на патриарх Кирил в България и дали това може да навреди на българо-руските отношения, Румен Радев коментира, че истерични политикани, демагози, платени анализатори има и в Русия, и в България.

"Има среди, които наистина експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна. Не трябва те да имат водеща роля в нашите отношения", категоричен беше президентът.

По отношение на публикуването на записа на сайта на Руската патриаршия, в който се показва само изказване на руския патриарх, но не и на отговора на българския държавен глава, президентът Радев посочи, че явно не става дума за афект, а за политическа режисура.

"И вярвам, че Негово Светейшество Кирил просто е бил въвлечен в нея. Но, убеден съм, че Москва ще осмисли случилото се", заяви президентът.

Румен Радев беше категоричен, че като държавен глава няма да бъде заложник на емоциите.

"Ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха години и продължават да го правят", категоричен е Радев. 

Попитан дали е съпричастен с усилията на Българската православна църква да подкрепи заявеното от Македонската православна църква желание за получаване на независимост и общи съслужения, Румен Радев заяви, че този въпрос е изцяло в прерогативите на БПЦ.

"По време на своята визита в Република Македония аз бях придружаван от двама уважавани български митрополити – пловдивският митрополит Николай и старозагорският митрополит Киприян. Тук държавата не може да се меси, но от двете страни на границата между Република България и Република Македония ние имаме общи имена, имаме обща история, общи празници и сме изключително близки, нека това да се отчита и от църквите", посочи президентът.

На въпрос как би коментирал промените в Закона за частната охранителна дейност, президентът припомни, че е сезирал Конституционния съд за определени разпоредби от този закон, които влизат в противоречие с Българската конституция.

"В Конституцията много ясно е записано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност. Абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани", посочи Румен Радев.

В коментар за сделката по продажбата на ЧЕЗ Радев каза, че правителството дължи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата за финансиране и по какъв начин тази сделка е получила политическа подкрепа.

"Докато не е ясен този въпрос за схемата на финансите, няма как да сме наясно и с това под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на госпожа Гинка Върбакова. Кой води преговорите от името на българската държава и, много по-интересно, кой води преговори от името на госпожа Върбакова? Твърдя категорично, че до момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана в Министерски съвет", посочи още държавният глава.

Той счита за основателно през втората половина на април да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъде обсъдена енергийната сигурност в страната.

Малко по-рано днес, повече от седмица след изказването на руския патриарх, вицепрезидентката Илияна Йотова също даде своята негативна оценка за тона и думите му Кирил. Тя ги определи като "неочаквани и неприемливи". Това коментира тя в сутрешния блок на "Нова телевизия".

Йотова уточни, че не е участвала в срещата и впечатленията си е формирала от видеото, разпространено от руската патриаршия. Все пак реакцията на Радев била "точната", хладнокръвна и с ясни послания. Уточни, че и тя би реагирала така. Как точно е реагирал българският президент от видеото обаче не става ясно, тъй като то съдържаше единствено думите на руския патриарх. От "Дондуков" 2 твърдят, че липсва стенограма или запис на срещата между Радев и Кирил.

Според изявление на отец Николай Георгиев, който отговаря за връзките с обществеността на Св. синод Радев отговорил на Кирил така:"Както църквата се бори за душата на всеки човек, така и България е признателна към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност".

Йотова допусна, че изказването на руския патриарх е в контекста на предизборната кампания в Русия. Според нея тази реакция е предизвикана и от колебливото, по думите й, през последните години отношение на България към Русия.

Според нея признанието на България и към други народи за освобождението си не би трябвало да е новина за руския патриарх, затова приема думите му като емоционална реакция във възможно най-неприемливата форма.

Йотова коментира и много обсъждания поклон доземи, с който тя посрещна руския патриарх. В социалните мрежи се появиха и снимки за сравнение как тя хладно поздравява в парламента с ръкостискане патриарх Неофит.

По думите ѝ тя се е държала по протокол, валиден за посрещане на всички висши духовници. Освен това поклонът ѝ бил и поклон на уважение към историята на руската църква, която наред с държавата имала заслуги за воденето на освободителната война.