Китай възнамерява да загърби държавния регулаторен орган, контролиращ пресата, радиото, филмите, телевизиите и развлекателния сектор (SAPPRFT). На негово място ще се появи напълно нова административна структура под прекия контрол на управляващата Комунистическа партия.

Предложението е част от серия промени в законодателството на страната. Ако проектозаконът стане факт, медиите и развлекателният бизнес ще бъдат наблюдавани изцяло от Комунистическата партия, отбелязва „Варайъти“.

„Предложената административна структура, която ще бъде директно под контрола на държавата, ще поеме отговорността за изготвянето на политики и мерки за управителните съвети на радиото и телевизията, ще съблюдава тяхното приложение и развитие, ще координира разпространението на медийни материали и ще насърчава институционални реформи в секторите, които внасят радио- и телевизионни програми в опит влиянието на сектора да стане глобално“, гласи съобщение на официалната държавна новинарска агенция „Синхуа“.

Готвената промяна е поредният опит за сливане на административна структура с правителството в Китай и ще бъде гласувана на годишната парламентарна сесия. Освен това се очаква Китайската централна телевизия, Китайското международно радио и Китайското национално радио да се слеят в нов държавен броудкастинг гигант отново под опеката на Партията.

Регулаторният орган SAPPRFT е създаден сравнително скоро, през 2013-а, когато се сливат няколко институции за контрол над радиото, телевизията и киното, по-късно Общата администрация на печата също бе включена в държавното обединение.

"Площад Славейков"