ГЕРБ окончателно напуска парламента и няма да дойде на извънредното заседание в понеделник, за да подкрепи актуализацията на бюджета на второ четене. Това стана ясно от думите на лидера на партията Бойко Борисов. Куриозното е, че заседанието бе свикано с гласовете именно на ГЕРБ и ДПС.

След проваления за пореден път кворум от ГЕРБ Борисов заяви:

Бях преди малко за около 2 минути при г-н Миков. (Михаил Миков, шеф на НС и новоизбран лидер на БСП). Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме оставка, в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка  - ГЕРБ и ДПС, коалиция КТБ. Понеже го виждам тука Бойчев (Жельо Бойчев, депутат от БСП, който присъстваше на изявлението на Борисов) с цялото си нахалство сутринта... 

Затова ние много искахме да помогнем на президента и служебното правителство. Параметрите на държавата са такива, каквито и вчера нашите експерти в парламента казаха. Много спекулации с фискалния резерв. Те от 8 не могат да вадят 4.

Ако тази коалиция БСП, ДПС и ГЕРБ (има предвид вероятно "Атака", б. р.) бяха успешни парламентът щеше да работи, щеше да има кворум, щяха да са си актуализирали здравната каса, да са си приели закон за отпадъците. Щяха да направят всичко така, както си направиха за Сметната палата, закона за МВР.

Аз имам политически нюх и съм усещал докъде ще я докарат ДПС, Атака и БСП. ДПС прекрасно знаят състоянието на бюджета. Те прекрасно знаят, че трябва пари за еврофондове, трябват пари за общините, трябват пари за буфери. Това го каза и техният министър финансов, Чобанов, чест му прави.

Разгневения Борисов продължи:

В неделя аз видях премиера Орешарски как се целува със Станишев на конгреса на БСП. Излиза, че БСП не иска да подкрепи актуализация на бюджет, който този господин Орешарски е предложил. Виждате ли колко странно се получава: г-н Местан се целува със Сергей Станишев, Орешарски се целува със Сергей Станишев, а сутринта Бойчев вика кой е булката, и кой е сватът и кой е младоженецът. Що за нахалство - в последните три дни на парламента? Да може да изговорите такива глупости и да се опитате на базата на нашата отговорна позиция да осигурим 3 месеца спокойствие поне на служебното праивтелство, защото хората ще изберат която партия искат...

Повече не мога да търпя и за това отидох при г-н Миков и най-колегиално, държавнически му казах - ще подкрепите ли поне вашия бюджет, на премиера Орешарски, на този, който се целуваше със Станишев в неделя. Той каза - няма да го подкрепим, защото мойте са се втвърдили, редим листи. Като няма да си подкрепите премиера Орешарски, ние ли да го покдрепяме? Оттук нататък БСП да бъде любезна да си носи цялата отговорност за следващите три месеца, ако това, което говорят, е лъжа и не е истина. Ако цифрите в бюджета са такива, каквито ние казваме, а не те, ако се създаде катаклизъм в държавата и няма буфери, това си е изцляло тяхна отговорност.

Борисов не пропусна и темата Корпоративна търговска банка (КТБ).

КТБ се срина в това управление, не в предишното. Аз дадох 4 стъпки и в нито една, Бойчев, не влиза да се фалира банката, за да се опитвате да го пришивате към нас. Нито в една стъпка ние не сме покдрепилили банкова ваканция. Съберете си се с "Атака" и ДПС, както година и два месеца, актуализрайте си бюджета или не го актуализрайте, приемете си закони за отпадъци или каквото и да било. Ние ви пожелаваме приятна игра. ГЕРБ никога не е влизал и никога няма да влиза в никакви задкулисни или подобни игрички. Правете ги и носете цялата си отговорност, Бойчев. Защото вашият лидер от 10-15 дена не сме го чули, не сме го видяли. Той е още шеф на коалицията, която е в коалиция с ДПС и "Атака". Не знам каква международна политика прави. С ЕНП не я прави със сигурност. Няма повече опорни точки, няма как да ви минат.

На конкретен въпрос означава ли това, че ГЕРБ няма да бъде в залата в понеделник за второто четене на актуализацията на бюджета Борисов отговори:

Не, дотука беше. Оттук нататък отговорността е само на БСП (ръкопляскания от присъстващи депутати от ГЕРБ). Излизаме от парламента, днес беше последният работен ден. Няма да настояваме за нищо. Предупреждавам, че е много вероятно да не се създаде ново правителство след 5 октомври. Тогава ще ви припомня този ден, не си изтривайте този запис,

обърна се към медиите Борисов в заключение.