Русия настоява да получи достъп до химичното вещество, с което са отровени във Великобритания бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, преди да даде исканите от Лондон обяснения, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Поискахме с официална нота достъп до това вещество в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия и настояхме за достъп до всички данни от разследването, тъй като една от жертвите е руската гражданка Юлия Скрипал", каза на пресконференция Лавров.

Русия е невинна и е готова да съдейства на британските власти в разследването на отравянето, ако Великобритания изпълни международните си задължения по Конвенцията за забрана на химическите оръжия, отбеляза руският външен министър.

Лавров заяви, че искането на Русия за достъп до химическото вещество е било отхвърлено, което според него е нарушение на конвенцията от страна на Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Тереза Мей.

Вчера британският премиер Тереза Мей каза, че Скрипал и дъщеря му са били отровени с нервнопаралитично вещество от военен тип, което се е разработвало в Съветския съюз, и даде на Русия срок до днес вечерта да обясни как това вещество се е озовало във Великобритания.

Москва ще съдейства

Лавров заяви, че Москва е готова да съдейства на разследването, но добави, че за Лондон ще е по-добре да спазва международните си задължения "преди да поставя ултиматуми".

Русия ще отговори за питането на Великобритания за отровното вещество, ако то бъде отправено в съответствие с нормите на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

"Ако предвидените в конвенцията процедури бъдат спазени, ви уверявам, че Русия ще изпълни задълженията си и ще отговори на питането в предвидения за изготвяне на отговор срок", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

По-рано руският външен министър посочи, че конвенцията предвижда 10 дни срок за такъв отговор.

Русия не е получавала запитване от Великобритания за веществото, използвано при отравянето на бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, заяви Лавров. По думите му съгласно Конвенцията за забрана на химическите оръжия Великобритания е била длъжна незабавно да се обърне към страната, която е заподозряна в употреба на такова вещество.

"При това запитаната страна има пълното право да получи достъп до това вещество, за да може да го анализира със свои средства", посочи Лавров. 

Руското министерство на външните работи извика британския посланик в Москва Лори Бристоу, предаде БТА.

"Днес беше извикан посланикът на Великобритания в Русия", съобщи руското външно министерство в комюнике.
Причината е случаят с отровения бивш руски разузнавач, станал двоен агент, Сергей Скрипал.

Евросъюзът и Западът солидарни с Лондон

Европейският съюз ще подкрепи Великобритания, след като тя каза, че е много вероятно Русия да стои зад покушението срещу бивш руски двоен агент в Англия. Това заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс. 

"Ние сме много загрижени за ситуацията, а също за разкритията, направени досега от Обединеното кралство", каза Домбровскис пред репортери в Брюксел. Той добави, че Великобритания може да разчита на "солидарността на ЕС в това отношение"

Домбровскис, който е еврокомисар по въпросите на общата валута, не даде подробности. Вчера друг заместник-председател на еврокомисията, Франс Тимерманс, каза пред Европейския парламент, че ЕС ще прояви солидарност с Великобритания, която догодина ще напусне съюза, отбелязва Ройтерс.

Агенцията посочва, че представителите на ЕС, който се опитва да държи общ фронт в санкциите срещу Русия заради намесата й в Украйна, не декларират, че ще се присъединят към евентуални британски санкции заради покушението срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му. 

Джонсън доволен от подкрепата

Британският министър на външните работи Борис Джонсън изрази днес задоволство от засвидетелстваната "готовност от приятелите" на Великобритания за подкрепа и солидарност след отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал, предаде националната информационна агенция Прес асосиейшън, цитирана от Ройтерс.

Борис Джонсън.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и Европейският съюз са сред тези, които заявиха, че ще подкрепят Великобритания след атаката.

Приближен на германския канцлер Ангела Меркел от нейния Християндемократически съюз каза, че ако Русия не сътрудничи на разследването, трябва да има общ западен отговор.

"Поведението на британското правителство е обосновано", каза пред Ройтерс Норберт Рьотген, председател на комисията по външни работи на Бундестага, долната камара на германския парламент. "Откриването на руско вещество, което се използва за военни цели, означава, че Русия не може да откаже да сътрудничи в изясняването на този въпрос", заяви той. "Ако Русия не сътрудничи, трябва да има общ западен отговор."

Помолен да коментира въпроса за възможни санкции срещу Русия, Рьотген заяви, че всякакви мерки трябва да бъдат насочени срещу връзките между руската държава, нейните служби за сигурност и организираната престъпност.

"Този случай трябва да послужи за основание Великобритания да разгледа отвореността си към руски капитали със съмнителен произход", каза той.

Никой не може да отправя 24 часови ултиматуми на Руската федерация. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по телевизия "Россия 1", цитирана от Инфоресист. Тя заяви, че след речта на Путин във Федералното събрание нито един човек не може да отиде в парламента на своята страна и да каже, че дава на Русия 24 часа. Захарова смята, че Мей няма никакви реални факти. Тя определи случващото се като "класическа британска пропагадна машина". 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Москва да даде ясни отговори по казуса. Той заяви, че САЩ са солидарни с Лондон. Тръмп е провел телефонен разговор с Мей. В съобщение от Белия дом се казва, че президентът Тръмп е съгласен с премиера Мей, че правителството на Русия трябва да даде недвусмислени отговори как това разработено в Русия химическо оръжие бе използвано в Обединеното кралство. Двамата лидери са се съгласили, че трябва да има последствия за тези, които са използвали това отвратително оръжие в скандално нарушение на международните норми. Според Тръмп отравянето прилича на руски акт. Той се позова на доказателствата, които Лондон има.