Американският президент Доналд Тръмп уволни Рекс Тилърсън като държавен секретар. Ще го замести шефът на ЦРУ Майк Помпео.

 

"Майк Помпео, директорът на ЦРУ, ще бъде новият държавен секретар. Той ще върши фантастична работа! Благодаря на Рекс Тилърсън за работата му! Джина Хаспъл ще стане новият директор на ЦРУ и първата жена на този пост. Поздравления на всички!", написа Тръмп в туитър.

За уволнение на Рекс Тилърсън се говори още от есента на 2017 г.

През октомври телевизия Ен Би Си обяви, че през миналото лято държавният секретар нарекъл президента "малоумник" и заплашил да подаде оставка след бурна среща в Пентагона. Причината били дълбоки разногласия с държавния глава.

Майк Помпео. Снимка Уикипедия

Тръмп е помолил Тилърсън сам да се оттегли още в петък, казва пред Си Ен Ен държавен служител, пожелал анонимност. Сред причините източникът изтъква предстоящите преговори със Северна Корея, по които двамата имат разногласия.

Миналата седмица Тръмп обяви, че е приел поканата за среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, без да е съгласувал решението си с държавния секретар. Самият Тилърсън изрази изненадата си и изтъкна, че "президентът е взел решението сам".

"Държавният секретар имаше намерение да остане на поста си заради жиненоважния напредък, който той и екипът му постигнаха в националната сигурност и други области", се казва в изявление на Държавния департамент.

Вчера Тилърсън открито обвини Москва в опита за убийство на бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Той нарече Кремъл "сила, носеща нестабилност в света" и обяви, че САЩ са солидарни с Обединеното кралство. Това противоречи на официалната позиция на Белия дом. По-рано в понеделник говорителката на институцията Сара Сандърс изтъкна солидарността на Вашингтон към Лондон, но не обвини Кремъл за покушението.

Острият тон към Москва не е типичен за администрацията на Тръмп. В момента в САЩ продължава разследването за предполагаемата руска намеса в президентските избори от 2016 г., когато Тръмп е избран за държавен глава. Тогава дипломат №1 на Вашингтон отрече изобщо да е имало такъв случай.

В края на ноември Би Би Си съобщи, че Белият дом обмисля Тилърсън да бъде заменен от шефа на ЦРУ Майк Помпео.

Тилърсън се присъедини към дългия списък на членове на кабинета на Тръмп и други висши държавни служители, които бяха уволнени от президента или подадоха оставка. Сред тях са стратега на Тръмп Стив Банън, съветникът по национална сигурност Майкъл Флин, който е сред обвиняемите по разследването на руската намеса в американските избори, директорът на ФБР Джеймс Коми, началника на кабинета на президента Рейнс Прибъс, шефът на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи, икономическия съветник Гари Кон и други.

Джина Хаспъл ще бъде новата директорка на ЦРУ.

Тилърсън получи руски орден

Още с номинирането на Рекс Тилърсън за държавен секретар противниците на Тръмп припомниха за руската му връзка.

Всъщност контактите на Тилърсън с Путин са още от 1999 г. Тогава бизнесменът представлява интересите на "Ексон Мобил" в Русия, а Путин е премиер.

През 2011 г. Тилърсън подписа договор на стойност 300 милиарда долара за добив на петрол в Арктика, който обаче сега е блокиран от санкциите на САЩ срещу Русия. 

Две години по-късно Тилърсън получи руския Орден на дружбата заради заслуги в развитието на отношенията между двете държави.