Изречението на Любослав Пенев "сред вас има делегати, които не са истински футболни хора" е засегнало много представители на клубове на конгреса на БФС миналия месец. Те се обидили на Пенев, но не само това е причината да не бъде избран на мястото на Борислав Михайлов и да загуби с огромна разлика - 36:463.

Това стана ясно от пресконференция на управителния съвет на Аматьорската футболна лига (АФЛ), начело с нейния председател Румен Вълков. Присъстваха шефове на нискоразредни отбори от цяла България. Целта на брифинга беше тези хора да обяснят, че не е имало манипулации от страна на Борислав Михайлов и компания преди и по време на форума на 16 февруари в столичния хотел "Маринела".

Най-вече в предаването "Господари на ефира" по Нова телевизия бяха излъчени репортажи с обвинения, че право на глас са имали клубове фантоми (или такива без дейност), че е имало натиск към делегатите, че в крайна сметка конгресът е бил предрешен в полза на Михайлов и т.н.

Хората от АФЛ опровергаха това - по думите им натиск не е имало, манипулации не е имало, всичко е минало нормално, а изборът е бил прозрачен и демократичен. Голямата разлика в полза на Боби доказвала това.

Румен Вълков е член на изпълкома на БФС в качеството си на шеф на АФЛ, а много от застаналите днес пред журналистите клубни шефове са били в различни комисии на конгреса.

Най-словоохотлив беше Вихър Данчев, един от шефовете на столичния "Академик", добре познат функционенер във футболните среди.

"За хора като нас футболът е живот и животът е футбол, с патос започна Данчев. - Такъв е и Боби Михайлов. Ние сме вече достолепни хора, как може някой да ни притиска!? Може би знаете, че Борислав Михайлов членува в една от най-влиятелните комисии на УЕФА. Предполагам, че получава добри пари от УЕФА. Той спокойно можеше да си седи в Женева и да се чуди на кой мач да отиде в Западна Европа. Може и в България да идва. Но той стои тук. Как при това съотношение в гласовете може да се говори за манипулации?"

След това Данчев изтъкна качествата на Пенев като футболист, но напомни и за гафовете му - репликата за супата, в треньорската кариера и т.н.

Дочко Дочев от ОФК "Левски" от град Левски призна, че е присъствал на предизборни срещи с Михайлов и Любослав Пенев. Той е доволен, че конгресът е минал без политически и футболни окраски в синьо или червено.

Пред журналистите застана и Румен Андонов, пернишка футболна звезда и председател на "Кракра 1919", един от клубовете, които според "Господари на ефира" са били незаконно на конгреса.

Андонов обясни, че клубът разполага с два детски отбора, които участват в турнири, а не в първенства на БФС. Така е от 2014 г., тъй като "Кракра" изнемогва финансово, а помощ не идва от никъде. Според Румен Вълков обаче клубът все пак развива дейност и е редовен член на централата.

Иван Нарлев от Силистра, бивш съдия, също се спря на поведението на Пенев. Йордан Михайлов от популярния "Чико Бунара" (село Бяга) на свой ред отхвърли манипулации.

Хората от АФЛ разказаха за някои от проблемите си. Подчертаха, че ги решават не на маси, а в заседания и "апостолска дейност". Според тях, съдийството в аматьорския футбол бележи израстване, а скандалите и побоищата не били толкова много, както в миналото.

Те изтъкнаха, че на 98 процента се издържат от общините.

Междувременно Клуб Z научи, че в четвъртък от 13 часа пресконференция ще даде и Любослав Пенев. Утре пък за първи път след конгреса ще заседава новия изпълком на БФС.