Може ли част от отчисленията от печалбите от хазарт да отиват освен за спорт - и за култура? Отговорът е "да", но само ако управляващото мнозинство възприеме предложенията на синдиката на артистите в изменения в Закона за хазарта. 

От Професионалния синдикат на българските артисти (ПСБА) предлагат средствата, с които сега се "облагат" организаторите на хазартни игри, да се разпределят не само към спортното министерство, но и към Министерството на културата. По закон сега организаторите на хазартни игри са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение. Организаторите на онлайн залагания внасят 50 000 лв., тези на игри в игрално казино - 10 000 лв., а всички останали - 5000 лв. Тези средства постъпват по бюджета на Държавната комисия по хазарта, а оттам в Министерството на младежта и спорта и би трябвало да се разходват за финансиране на одобрени проекти за младежки дейности.

Средствата от това перо обаче не са никак много - около 3 милиона лева годишно.

Иначе спортът получава финансиране и от Българския спортен тотализатор. А по сега действащия закон в бюджета на Министерството на културата ежегодно се превежда целева субсидия за Национален фонд "Култура" в размер на 10% от внесената в предходната година държавна такса, която сега организаторите на хазартни игри правят за направени залози и за лицензи.

От ПСБА предлагат размерът на отчисленията да се запази, но към спортното ведомство като бенефициент да се добави и Министерството на културата.

Автор на проекта за изменения е известният актьор и озвучител Емил Емилов, познат и в политиката като кандидат на Българската социалдемократическа партия за депутат и районен кмет в София.

"Има европейски практики с парите от хазарт да се финансират и културни проекти", коментира Емилов пред Клуб Z.

По думите му идеята е била приветствана от министъра на културата Боил Банов, с когото разговаряли в понеделник. От ПСБА са водили разговори и с депутата от ГЕРБ и техен колега актьор Евгени Будинов.

"Силно се надявам на политическа подкрепа от всички партии в парламента", посочи Емилов.

Засега идеята среща подкрепата на партия "Воля" на Веселин Марешки. Формацията на бизнесмена и зам.-председател на парламента организира в четвъртък в Народното събрание дискусия по предложенията на професионалната актьорска организация. По думите на Емилов заявка за участие са направили както от Българската асоциация за хазартни и развлекателни игри, така и известни представители на кино и театралните среди като режисьора Теди Москов.

Синдикатът на артистите е все още млада организация и членската й маса наброява около 200 души. Засега не е обвързан с двата най-големи профсъюза КНСБ и "Подкрепа".