Гръцката футболна федерация за пореден път е заплашена с изваждане от международния футбол, съобщават медиите в южната ни съседка. Днес ФИФА е изпратила писмо до централата в Атина с предупреждението. 

То гласи, че може да се стигне до замразяване на членството във ФИФА, което практически означава, че гръцките отбори ще се окажат в изолация от всички турнири.

Депешата дойде след прекратения мач между ПАОК и АЕК в неделя в Солун. Срещата бе спряна от главния съдия, тъй като собственикът на ПАОК, руско-гръцкият мултимилонер Иван Савидис, нахлу на терена с пистолет и въоръжена охрана, извади тима и потърси саморазправа с рефера и хора от щаба на столичния клуб.

Като резултат правителството спря първенството в елитната Суперлига.

ФИФА апелира футболните хора в страната да се справят с напрежението по стадионите. Често мачове се прекратяват заради хулигански прояви на феновете или на клубни босове. В последните години това е трето предупреждение от страна на световната централа към Гърция. 

ФИФА недоволства и това, че се стига дотам правителството да спира първенството. Презумпцията е, че държавата няма право да се меси във футболните дела. Гръцката федерация членува във ФИФА и УЕФА и работи по документи, чрез които би трябвало да се решават казуси като този със Савидис.

Зам.-министърът на културата и спорта Георгиос Василиадис коментира, че не се страхува от санкция на ФИФА. Напрежението е голямо и първенството трябваше да спре, а футболните босове да поемат отговорност, заяви той.

Междувременно Иван Савидис се извини за постъпката си в съобщение до медиите и феновете:

"Много съжалявам за случилото се. Наясно съм, че нямах право да нахлувам на терена по този начин.“

Прокуратурата в Солун започна досъдебно производство срещу Савидис. Освен богаташа ще бъде разследвана и полицията, която е пренебрегнала заповед босът да бъде арестуван.