"Денят започва с култура" по БНТ стана обект на двоен мониторинг от страна на Съвета за електронни медии (СЕМ), резултатът от който е противоречив. Единственото тясно профилирано предаване за култура в българския ефир влезе в полезрението на медийния регулатор, след като новият програмен директор на телевизията Емил Кошлуков обвини екипа му в липса на плурализъм, намекна за политически пристрастия и поиска то да се ориентира към повече "лайфстайл" теми.

При разразилия се скандал СЕМ обяви, че започва проверка спазва ли се законовият принцип за плурализъм в програмите на БНТ и ще проследи програмата за месец назад и един напред (за периода 15.12.2017 - 22.02.2018 г.). В мониторинга влезе и "Денят започва с култура".

Регулаторът проведе заседание във вторник, на което експертите към него представили доклада си. Те достигнали до заключението, че "Денят започва с култура" обхваща максимално голям спектър от теми и гости и е в унисон с обществената си мисия и принципите на плурализма. В 43 предавания за изследвания период били поканени 360 гости от широк спектър от специалисти и мнения. Предаването е изпълнило обществената си функция, смятат авторите на мониторинга.

Членът на СЕМ Иво Атанасов обаче изненадал всички със свой собствен мониторинг на "Денят започва с култура". Атанасов, който преди СЕМ беше няколко мандата депутат от БСП, изготвил доклад, базиран на наблюдения върху политическата ориентация на предаването за същия двумесечен период, който са наблюдавали и експертите към регулатора. Той представил заключенията си подробно - по дати, часове, теми и гости. А основният извод бил далеч от този на експертите - че в "Денят започва с култура" се защитават политически тези, изцяло дясноориентирано е и в това отношение има политически дисбаланс.

Поради липса на кворум регулаторът не е вземал вчера решения по същество. Само изпрати и двата доклада за сведение до БНТ.

Сагата с "Денят започва с култура" се точи вече два месеца. В края на януари екипът на предаването бе заплашен с уволнение от Емил Кошлуков под "благовидния" мотив, че ще бъдат сменени с хора, които "могат и знаят как да се направи" исканото от Кошлуков. А изискването му било следното: екипът да представи план за драстична промяна на струкурата и тематиката на предаването, като се спрат дискусионните форми и се придаде "по-лайфстайл звучене", а за културата да се говори на "популярен език".

От последвала среща с екипа станало ясно, че новият програмен директор не е харесал факта, че гост в предаването в същия ден е бил учителят Емил Джасим (Джасим е популярен критик на "овладяната държава" и активист на партия "Да, България", б.р.). Кошлуков дал ясно да се разбере, че присъствието на Джасим в студиото се разглежда като политическа демонстрация, а не като гостуване на преподавател по история по темата за изучаване на комунизма в средното образование. Впоследствие той публично доразви тезата си за гостите в предаването: "Не е редно да поканиш Лукарски, да речем, като адвокат по темата за Истанбулската конвенция и да не кажеш на зрителя, че той е висш партиен кадър. Добре дошъл е, но той не е просто адвокат, а партиен лидер, неговата позиция не трябва да се крие."

След опита за намеса от "Денят започва с култура" излязоха с декларация срещу действията на Кошлуков, а над 450 интелектуалци и видни личности изпратиха писмо до омбудсмана и СЕМ в подкрепа на екипа на предаването. Тогава СЕМ обяви, че започва проверката.