Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че не е работа на държавата да дава отговори откъде са парите на българското дружество "Инерком" да купи бизнеса на ЧЕЗ у нас.

"Не съм съгласна с изказването на президента Румен Радев, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката. То няма как да даде такъв отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането", заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Теменужка Петкова. 

Президентът Румен Радев обяви вчера, че свиква Консултативния съвет за национална сигурност през април заради енергийната сигурност на България. Поводът е казусът с продажбата на най-голямото електроразпределително дружество у нас -  "ЧЕЗ-България", което доставя ток на 42% от територията на страната, има близо 3 милиона потребители и оборот от 1.8 милиарда лева за 2017 г.

"Сделката стартира като бизнес сделка. Сами видяхте как темата ескалира и как всъщност някои се опитаха да направят от тази чисто икономическа бизнес сделка политически въпрос. Смятам, че това развитие на събитията не беше благоприятно за никого", смята министърът на енергетиката.

Не е ясно как са осигурени парите за закупуване на "ЧЕЗ-България", тъй като избраният за купувач "Инерком България" оперира няколко фотоволтаични парка у нас с обща мощност 23 MW. Според информация, получена от Чехия, няколко български и чуждестранни банки - ПИБ и УниКредит Булбанк, и две в чужбина, както и две офшорни дружества, осигуряват парите. Според изявление на една от мениджърките на "Инерком" - Милена Стоева, работила преди това за "ЧЕЗ-България", офшорно финансиране няма. Както се оказа, българските спецслужби не са проверявали произхода на парите за сделката.

Министър Петкова смята, че изкуствено се е създала ескалация на напрежението. Петкова обясни, че три министерства анализират най-добрия изход от ситуацията и детайлите щели да бъдат уточнявани. Не било ясно и каква най-висока цена е склонна да плати държавата, ако чешката страна позволи България да участва в продажбата.

"За нас е много важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че държавата ще има определено контролно участие в тази сделка”, обясни още Теменужка Петкова.

"Темата за цената на тока е последната, която ще бъде обект на дискусии. По-важното в момента е как, ако има такава правна възможност, България да участва в сделката", допълни тя.

"Инерком" няма нищо против държавата да участва. Всичко е въпрос на анализ, който да ни даде отделните варианти, които съществуват. Най-важното е да гарантираме енергийната сигурност на страната. Държавата няма как да помогне на г-жа Върбакова. Тя не може да поема такива ангажименти да финансира подобна сделка", добави министър Петкова.

Петкова обясни, че познава Гинка Върбакова още отпреди 20 години. Тогава тя е работила в Министерството на финансите.

"Никога не съм предполагала, че животът ще ме постави в ситуацията да бъда министър на енергетиката. Г-жа Върбакова тогава също не се занимаваше с енергетика. Тя се чувства виновна за това, че подадох оставка, а аз смятам, че това беше мой морален дълг. Не желая по никакъв начин името ми да бъде замесвано в подобни инсинуации”, заяви Теменужка Петкова.

Както стана ясно, тя вече не е в оставка, а остава на поста си. Петкова заяви преди дни, че Върбакова е завършила лингвистика, а съпругът й Славчо Върбаков - ядрена физика. Самата Върбакова в интервю за bTV по-рано пък обяви, че й оставали три изпита, за да завърши средното си образование и да запише висше.