Обрат - две седмици след като от БСП поискаха създаване на анкетна парламентарна комисия, която да разследва сделката за продажба на ЧЕЗ на "Инерком", от ГЕРБ изненадващо обявиха подкрепа за идеята. И не само - Народното събрание се зае с формирането на специализирания временен орган незабавно. Цялата процедура отне около 30 минути.

И не само - председател на комисията по сделката между ЧЕЗ и дружеството на Гинка Върбакова ще е депутат от БСП - зам.-председателят на групата на левицата Жельо Бойчев.

Първо Драгомир Стойнев от левицата поиска точка в дневния ред за седмицата, посветена на продажбата на електроразпределителното дружество, която е тема № 1 от обявяването й насам в началото на заседанието на парламента днес.

Веднага на трибуната излезе председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и обяви подкрепа. Социалистите на свой ред атакуваха - щом има подкрепа от властта, то към формиране на разследващата комисия да се пристъпи незабавно. И пак получиха подкрепа.

Щом проектът за решение за създаване на комисия за "установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България", внесен от БСП на 28 февруари, бе прочетен, Димитър Лазаров от ГЕРБ направи "редакционно предложение" - в наименованието на временния орган да се запише, че освен текущата сделка трябва да се провери и процесът на приватизация на енергоразпределителното дружество.

"С риск да започне да изглежда съмнително това, което се случва в тази зала днес, то опозицията подкрепя това предложение", обяви Стойнев от трибуната.

Тук в дискусията се включи Рамадан Аталай от ДПС.

"Колеги, подхлъзваме се по популизма. Да, ние ще подкрепим, но заглавието на тази комисия... Продължаваме да изпращаме особени послания към предприемчивите в тази страна и тези, които могат да допринесат за развитието на икономиката.  Какво значи "планираната продажба" - кой я планира, държавата в това участва ли? Пак казваме, че ще се намесим в сделка между търговски дружества, с които държавата няма нищо общо", реагира той. 

И въпреки това всички гласувания по темата продължиха все така единодушно. Анкетната комисия ще е на паритетен принцип - по равен брой депутати от всяка от петте парламентарни групи - както бяха предложили от БСП. От ГЕРБ само смениха бройката на представителите - те ще са не по двама, а по трима. 

Светкавично се пристъпи към предложения за членове на новия орган, който ще проверява сделката между ЧЕЗ и Гинка Върбакова, както и приватизацията на ЧЕЗ. Единствено левицата направи предложение за председател на комисията в лицето на Жельо Бойчев. И това мина без дебати. 

В крайна сметка за около 30 минути казусът беше решен, а новата комисия получи едномесечен мандат за работата си.

Добавката с проверка на приватизацията е любопитна - още като гръмна скандалът с продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" на Върбакова, а БСП атакуваха властта, че стои зад странната сделка и купувач, Бойко Борисов обвини левицата, че е замесена в раздържавяването на ЕРП-тата. Това обаче не е вярно - 67% от акциите на бяха продадени по времето на кабинета "Сакскобургготски", в който участваха НДСВ и ДПС, а БСП бе в опозиция. Миноритарният дял акции на държавата в ЧЕЗ пък бе продаден чрез борсата по времето на първия кабинет "Борисов".

Как посрещна новината Борисов

Нека в парламента всичко стане ясно. Така премиерът Бойко Борисов коментира създаването на временна анкетна комисия в Народното събрание, която ще разнищва приватизацията и планираната продажба на активите на ЧЕЗ в България. От това, което чух вчера от ръководството на ЧЕЗ, единственият незаподозрян съм аз, заяви Борисов по повод медийни изявления на председателя на Надзорния съвет на чешката компания Вацлав Пачес.

"Идеята е, че поне мениджмънтът на ЧЕЗ смята, че в последните години има силно напрежение, най-вече свързано с министър-председателя Борисов, а това означава и с българската държава, и това е една от причините ЧЕЗ да продава активите си в България", казва в интервю за bTV Пачес.

Заради протести, свързани със сметки за ток на ЧЕЗ през зимата на 2012-2013 г. Борисов подаде оставка през февруари 2013 г.

В същото интервю Пачес казва, че ЧЕЗ очаква решение по арбитражното дело, което компанията води срещу България във Вашингтон, защото според мениджърите на ЧЕЗ действията на българското правителство са навредили на компанията в България и те се надяват да възстановят част от загубите. 

... ако българската държава купи активите на ЧЕЗ в България, ще бъде почти невъзможно арбитражът да продължи, а там става въпрос за много пари. Според мен мениджмънтът на ЧЕЗ не е заинтригуван да позволи участие на българската държава, преди да има решение по арбитражното дело, отбелязва шефът на Надзорния съвет.

"Оттук нататък - Дончев, Горанов и Петкова, направете с юристите на своите министерства много ясен план и стратегия. Хубаво е, че и тази комисия я има, да се отработи, за да може тази манипулация на обществото най-после да се премахне“, поясни премиерът. Преди заседанието премиерът честити рождения на вицепремиера Валери Симеонов, като му пожела да е жив и здрав.