Военното ръководство на Русия си запазва правото да отвърне на евентуални удари на САЩ срещу Дамаск и неговите предградия. Както заяви началникът на Генералния щаб - първият генерал в армията Валерий Герасимов, на Москва ще се наложи да реагира, в случай че животът на руските военнослужещи в Сирия бъде заплашен. В експертните среди отбелязват, че ако американците се решат на такъв удар, то те едва ли ще изберат района, в който се намират руските въоръжени сили.

"В Дамаск в учреждения и на обекти на сирийското министерство на отбраната се намират руски военни съветници, представители на Центъра по помирение на враждуващите страни и военнослужещи от военната полиция - напомни Герасимов, коментирайки възможността от американско ракетно нападение срещу квартали на Дамаск, намиращи се под контрола на правителствената армия. - В случай на възникване на заплаха за живота на наши военнослужещи Въоръжените сили на Руската федерация ще предприемат ответни мерки за въздействие както по ракетите, така и по техните носители, които ще ги изстрелват.

Шефът на Генщаба съобщи: военното министерство разполага с данни, че сирийските групировки (той не уточни кои) се готвят да инсценират използване на химическо оръжие.

"Имаме достоверна информация, че бунтовниците се готвят да инсценират използване от правителствените войски на химическо оръжие срещу мирното население - каза Герасимов. - За тази цел в няколко района на Нова Гута е събрана масовка от доведени от други райони жени, деца и старци, които предстои да бъдат представени като жертви на химически инцидент. Там вече се намират активисти на "Белите каски" (хуманитарна организация - б.р.) и снимачни екипи с апаратура за спътникова видеотранслация."

Като ответна мярка, добави той, Вашингтон "планира да нанесе ракетно-бомбен удар по правителствените квартали на Дамаск".

Руската страна постоянно се опитва да изпревари събитията, предупреждавайки за готвещи се "провокации с използване на химическо оръжие в Сирия. Така например през цялата 2017 г. руското външно министерство редовно публикуваше подобни съобщения. Москва не може да бъде убедена от аргументите на западните страни за вината на силите, лоялни на официален Дамаск, за използване на забранени вещества.

На Конференцията по разоръжаването в Женева, която се състоя в края на февруари, руският външен министър Сергей Лавров заяви:

"Вашингтон, като цитира специалисти по фейковите сензации (фалшивите новини - б.р.) от типа на напълно дискредитираните "Бели каски", предявява абсурдни претенции към правителството на Сирия, което в най-сложни условия на борба с международния тероризъм унищожи своите запаси от химическо оръжие под най-строг международен контрол.

Нека да напомним, че за възможен военен отговор от САЩ заяви постоянната представителка в ООН Ники Хейли.

"Има много решения, които могат да бъдат приети - каза тя, коментирайки сирийското досие. - Ние предлагаме различни варианти, но решава президентът."

Хейли отбеляза: "Ние също така предупреждаваме всяка страна, която иска да налага своята воля чрез химически атаки и непоносими страдания, което особено се отнася за сирийския режим: САЩ както и досега са готови да действат, ако е необходимо. Това не е пътят, който предпочитаме, но е път, който, както сме показали, ще изберем (най-вероятно тя имаше предвид удара на САЩ по правителствената авиобаза Шайрат през пролетта на 2017 г. след многобройни съобщения за използване на отровни вещества в района на Хан Шейхун). Ние сме готови отново да изберем този път." 

Говорейки пред журналисти в Москва на 13 март, Лавров предупреди американската страна за тежките последици от евентуален военен сценарий срещу силите на сирийския режим.

"Ако се стигне до пореден удар от този род, последствията ще бъдат най-тежки - подчерта лидерът на руската дипломация. - И госпожа Хейли следва да разбира, че едно нещо е безотговорно да експлоатираш микрофона в Съвета за сигурност на ООН, а друго - когато руските и американските военни имат канали за комуникация и по тези канали много ясно е казано кое може и кое не може да се прави." 

В експертните среди смятат, че ако американското ръководство все пак се реши на някакви действия, то вероятно ще даде заповед да се използват ракети "Томахоук". "Американците, разбира се, няма да използват авиация - заяви ръководителят на Центъра за ислямски изследвания към Института за иновационно развитие и експерт при Руския съвет по международните проблеми Кирил Семьонов. - Това ще бъдат ракети "Томахоук". Очевидно става дума за унищожаване на тези ракети, с които могат да се нанасят удари по предградията на Дамаск. Проблемът е в това, че в Средиземноморския басейн Русия едва ли може да свали нещо - нейните сили там са недостатъчни за отразяване на атака срещу Дамаск." 

Декларацията на Генералния щаб, отбелязва анализаторът, повече има за цел да предотврати възможни едностранни действия на Америка. При това Семьонов предполага, че ако САЩ все пак решат да нанесат удар, това вероятно ще стане без излишни рискове за руските военнослужещи, както стана в случая с атаката срещу Шайрат. Оказва се, че за своята безопасност трябва да се опасяват само войските на президента Башар Асад, които в Източна Гута демонстрираха готовността си да действат в нарушение на споразуменията, постигнати с Русия, Турция и Иран на преговорите в Астана. 
Безусловно остава опасността и за бойците от частните (руски) военни компании, сражаващи се на страната на сирийския режим - за тях просто никой не е готов да поеме отговорност.

...

Анализът е на Игор Суботин от "Независимая газета". Преводът е на БТА.