Главната инспекция по труда (ГИТ) влезе в телевизия Би Ай Ти. ГИТ се е самосезирала по публикации за забавените заплати на журналистите в прясно продадената медия.

Както Клуб Z писа, служителите на телевизията получиха през миналата седмица, след голямо забавяне, половината от възнагражденията си за януари. Все още чакат останалата половина за този месец, както и цялата заплата за февруари.

Вчера е трябвало да има среща на ръководството с журналистите, но тя се е провалила с обяснението, че новият управител Мирослав Янев "се почувствал зле и е в болница". Днес е била насрочена нова такава. Янев се появил малко след като инспекторите на ГИТ влезли в сградата. Те поискали от журналистите да декларират, че не са получили заплатите си.

На последвалата среща Янев обяснил пред екипа, че е получил "микроинсулт". Поел ангажимент всички възнаграждения да бъдат изплатени утре, четвъртък. Първо обаче обяснил на журналистите, че закъснението на заплатите им не било чак толкова голямо. Но пък ако лично той се намирал в тяхната позиция, щял сам да води "революцията".

При по-ранен разговор, отново с журналисти от телевизията, на въпрос защо банката бави повече от седмица превода, новият собственик отвърнал:

"Заклели са ми се, че утре ще ми преведат парите."

Инспекторите на ГИТ са си тръгнали. Срещата с екипа продължава. В нея участват Янев, както и един от управителите - Веселин Иванов, познат на публиката като съветник на вицепремиера в кабинета "Орешарски" Зинаида Златанова.

В прессъобщение до медиите, разпратено по-късно, ръководството на “Би Ай Телевизия” ЕООД съобщава, че телевизията е в процес на бизнес трансформация и подготовка на новата си програмна схема. "Има забавяне на част от заплатите на служителите на телевизията за януари 2018 по технически причини и няма проблем с финансирането на проекта", се казва там.

"Новият собственик на медията „Интерактив ТВ Системс България“ има напълно изчистени взаимоотношения с предишните собственици братя Вълневи. Всички съществуващи задължения на телевизията към датата на подписването на договора за покупко-продажба са прехвърлени към "Интерактив ТВ Системс България" и ще бъдат обслужвани от нея", посочват собствениците.

Законна ли е продажбата

При проверката освен за неизплатени възнаграждения ще се проверява и дали към момента на прехвърлянето на дружеството собствениците са имали задължения към работещите в телевизията, съобщават от инспекцията по труда.

Това зависи от факта дали възнагражденията за януари са били дължими тогава. Ако се установи, че дружеството е прехвърлено в нарушение на закона - на базата на подадена от бившите собственици декларация с невярно съдържание за липса на задължения, ГИТ ще се възползва от правомощията си да информира прокуратурата.

Информацията за извършената сделка по продажбата се появи в началото на февруари. По договор повечето от журналистите получават заплатите си до 25-о число, но има и такива, на които заплатите трябва да бъдат изплатени до 10-о и такива - до 15-о.

Заплатите: утре

Пред Клуб Z Янев обясни, че всички ведомости са били предадени на ГИТ, всички заплати ще бъдат преведени утре. Утре се очаква да приключи и проверката на инспекцията по труда.

"Поели сме ангажимент да обслужим тези задължения, те са описани в документите по сделката. Всичко е наред и вярвам Главна инспекция по труда реално няма какво да проверява", посочи той.

В момента се работело и по идеите за новата програмна схема, която щяла да е насочена предимно към младежката аудитория. Публицистичното предаване "Хайд парк" също можело да намери място в нея.

В началото на февруари бе обявено, че българските емигранти в САЩ братята Павел и Румен Вълневи са продали телевизията, която основаха през 2015 г. на "Интерактив ТВ Системс България". Новият управител - телевизионният продуцент Мирослав Янев, е работил по тв форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", които бяха излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. той е изпълнителен директор на продуцентската компания MediaPro Entertainment, която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises), собственик на бТВ.

Телевизия Би Ай Ти започна да излъчва на 14 септември 2015 г. Тя бе насочена към българската емигрантска общност в САЩ и останалите държави по света. Студиата на телевизията са в Чикаго и в София. Водещ на централните новини е звездата на CNN Ралица Василева, а основен консултант на проекта бе бившият директор на Ефир 2 на БНТ и прессекретар на президента Петър Стоянов Нери Терзиева.

Първото, което направи новият собственик, бе да спре излъчването на предаванията. Оставени бяха само новините и спортните емисии. Новата управа съобщи, че това се прави с оглед пълния рестарт на телевизията, която щяла да се ориентира към интерактивно излъчване.

По-късно през деня ръководството на телевизията излезе с позиция:

"Във връзка с медийните публикации от последните два дни ръководството на “Би Ай Телевизия” ЕООД напомня, че телевизията е в процес на бизнес трансформация и подготовка на новата си програмна схема. Има забавяне на част от заплатите на служителите на телевизията за месец Януари 2018 по технически причини и няма проблем с финансирането на проекта.

Също така новият собственик на медията "Интерактив ТВ Системс България" има напълно изчистени взаимоотношения с предишните собственици братя Вълневи. Всички съществуващи задължения на телевизията към датата на подписването на договора за покупко-продажба са прехвърлени към "Интерактив ТВ Системс България" и ще бъдат обслужвани от нея.

Радваме се на големия обществен интерес към медията и сме сигурни, че когато пуснем иновативната си програма ще спечелим много нови почитатели."