Двете най-големи сепаратистки партии в Каталуня се готвят да издигнат трета кандидатура за премиер на областта, пише в. "Ел Паис".

Те вече се провалиха в опитите си за номиниране на Карлес Пучдемон и Жорди Санчес. Първият е в доброволно изгнание в Белгия и според испанските закони няма право да управлява от разстояние. И затова сам се отказа. Вторият пък е в ареста за противодържавна дейност и съдът отказа да го освободи.

Сега сепаратистите са се спрели на Жорди Турул - говорител на правителството на Пучдемон, което бе разпуснато от централната власт в Мадрид на 27 октомври 2017 г. Това стана, след като регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост на Каталуня.

Около Турул са се обединили "Заедно за Каталуня" на Пучдемон и Републиканската левица на Каталуня (РЛК). Особено мнение обаче има третата сепаратистка партия - крайно лявата и антикапиталистическа Кандидатура на народното единство (КНЕ). Тя има само четирима депутати в парламента на Каталуня, но без тях отцепниците губят абсолютното си мнозинство. От КНЕ смятат, че дебатите около името на бъдещия премиер са второстепенни. Партията смята, че "Заедно за Каталуня" и РЛК действат за автономия на областта, а не за отделянето й от Испания.

Но пък е почти сигурно, че испанските власти няма да попречат на кандидатирането на Жорди Турул, както постъпиха с предишните двама.

Същевременно против Турул са част от "Заедно за Каталуня". Това всъщност е коалиция от различни партии и движения. Срещу кандидатурата са редица членове на Каталунската европейска демократична партия (КЕДП). Те смятат Турул за твърде умерен и предпочитат по-отцепнически настроения Жоаким Тора. Защото според тях само той може да осигури гласовете на антикапиталистите.