Атентатът с отрова срещу двойния руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия провокира дипломатическа криза между Лондон и Москва. Жертвите са били атакувани с нервнопаралитичната отрова новичок, разработена от Русия. По повод скандала германският в. “Ди велт” публикува интервю с експерта Ханс Рюле. Той е бивш ръководител на Щаба по планиране на германското министерство на отбраната и водещ немски експерт по оръжия за масово поразяване.

- Що за отрова е новичок и какъв е произходът?

- Откриватели на тази нервнопаралитична отрова са руснаците. Това датира от 80-те години на миналия век по времето на Съветския съюз. Това е най-силната известна досега отрова и близо пет пъти по-силна от VX. При VX знаем, че един литър е достатъчен да погуби един милион души. Новото и опасното при новичок е, че не е просто едно отровно вещество, а бинарно бойно такова. Това ще рече, че се състои от две безобидни вещества, които само при съчетание едно с друго се превръщат в силна отрова.

Изходните вещества са пестициди, които безпроблемно се складират и предлагат на пазара. Новичок е тестван между 1991 и 1993 г. в Узбекистан. Това струва живота на руски инженер. Той получава тежки поражения на мозъка и органите, вследствие на които пет години по-късно умира.

- Състоянието на Сергей Скрипал и дъщеря му е критично, те все още са в интензивно отделение. Възможно ли е лечение?

- Когато някой е бил в контакт с новичок, той не може да бъде излекуван. Дори ако се действа бързо, остават пораженията върху нервната система. Руснаците твърдят, че разполагат със средство, чрез което може да се спре увреждащото въздействие, но в действителност няма ефективно такова. Единствено може да се удължи времето до настъпването на смъртта.

- Най-вероятно Скрипал и дъщеря му са имали контакт с отровата посредством букет. Под каква форма е новичок?

- Обикновено е фин прах. Възможно е с него да е бил посипан букет. Досега новичок не е бил използван. Ето защо не знаем как точно става това.

- През септември 2017 г. президентът Путин обяви, че Русия вече не разполага с химически оръжия от времето на Съветския съюз. Това го потвърди и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Сега е налице подозрение, че посредством нервнопаралитичната отрова новичок де факто Русия все още произвежда химически оръжия. Как е възможно това?

- Руснаците форсираха разработването на новичок, тъй като могат да оспорват, че става въпрос за химическо оръжие. Те могат да кажат: "Произвеждаме безобидни пестициди, нищо повече." За тях това е достатъчно като легитимация, макар да са подписали Конвенцията за забрана на химическите оръжия и са изпълнили поетия ангажимент да унищожат наличните арсенали.

Още през 1987 г. Горбачов оповести, че Съветският съюз повече няма да разработва химически оръжия, наличностите ще бъдат унищожени. Имаше и договорка между външния министър Шеварднадзе и американския му колега Бейкър взаимно да се информират по процеса на унищожаването на химическите оръжия. Американците го спазиха, руснаците - не. Факт е, че руснаците продължиха тайно да разработват новичок.

- Откъде се знае, че Скрипал е бил отровен точно с новичок?

- Симптомите при Скрипал са недвусмислени. Беше ясно - става въпрос за нервнопаралитична отрова, а няма много такива. Естествено първоначално бяха направени изследвания, за да се разбере дали не става въпрос за зарин, което сравнително бързо беше отхвърлено. В крайна сметка остана единствено новичок, както и въпросът защо руснаците поемат по този път. Следите на тази отрова водят към Русия. Това е единствената държава, която доказано разработва новичок.

Предполага се обаче, че и Северна Корея произвежда новичок. Това допълнително усложнява положението. Другият заподозрян би могъл да е Иран.

- Какво може да потвърди казаното от британската премиерка, че зад атаката с отрова най-вероятно стои Русия?

- При Иран и Северна Корея липсва мотив. Русия е единствената държава, която разполага с новичок и същевременно има мотив да убие Сергей Скрипал. Не може да се докаже, освен ако някой не проговори.