Промените в Закона за частната охранителна дейност са просто подобрение на правилата в момента. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти в кулоарите на парламента днес.

"Със закона направихме така, че да има правила и да няма тълкувания“, заяви той. "Най-важното е гражданите да знаят, че тези, които изпълняват закона и тези, които ги контролират, го правят по правила."

Законът за частната охранителна дейност, който дава възможност на кметовете да сключват договори с частни охранителни фирми, беше пратен на Конституционен съд както от държавния глава Румен Радев, така и от главния прокурор Сотир Цацаров.

Според обвинител №1 законът противоречи на принципите на правовата държава - според Конституцията (чл. 105) Министерският съвет е този, който е натоварен с отговорността да осигурява обществения ред.

Опозицията пък обвини властта, че така абдикира от задължението да пази хората в градовете.

"Кметовете искат охрана на урбанизирани територии, не го иска МВР", изтъкна Радев.

Според него и досега местните управници са имали такива права, просто промените уточняват правилата.

"Президентът и главния прокурор дават закона на Конституционния съд - хубаво, така работи държавата. Ако някъде има пропуски, ще се съобразим“, заяви министърът.. "Готови сме по всяко време да обясняваме какво точно сме заложили."