Странна история споделя Райън Джонсън в „Режисьорът и джедаите“ – 90-минутен документален филм за създаването на осмата част от епоса за битките между бунтовниците и Империята в „една далечна галактика“. Филмът бе прожектиран на фестивала SXSW на 13 март, а от днес е достъпен за всеки, който си купи вече появилия се на пазара „Междузвездни войни: Последните джедаи“ в дигитален формат, съобщава сайтът Film School Rejects.

Въпреки че става дума за документален филм, част от режисьорския разказ звучи не по-малко фантастично от някои приключения на Рей, Люк Скайуокър и Кайло Рен, а именно: опит на Русия да повлияе върху сюжета на филма. По думите на режисьора в ранен етап от производството на „Последните джедаи“ продукцията била атакувана от руски ботове в туитър. Направен бил опит да бъде контролирана определена част от сценария.

„Днес всички знаем за руските ботове онлайн и техните различни политически цели, но активността им около филма беше невероятна и изненадваща!“, разказва Джонсън.

Координирани около хаштага #HuxLive (#Хъкс жив), руските акаунти наводнявали всеки пост на Джонсън в ранните етапи на продукцията, за да се уверят, че любимият им герой ще оцелее. Отначало режисьорът се чудел защо руснаците искат да спасят Хъкс, но после негови сътрудници му подсказали – те винаги са харесвали авторитарните режими.

Генерал Хъкс е командир на космическата база „Старкилър“. Той ръководи операцията по унищожаването на Новата република, което доведе до смъртта на милиони. В ролята на генерала е Донал Глийсън. Персонажът се появи за първи път епизод VII – „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

Тази новина напомня, че по правилата на добрия маркетинг около премиерата (както на голям, така и на малък екран) е задължително филмът да бъде споменаван възможно най-често и по различни поводи.

"Площад Славейков"