Европейската комисия прие да отпусне втория транш от 3 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция.

По създадения през 2016 г. Механизъм за бежанците в Турция бяха преведени един милиард евро от бюджета на ЕС и два милиарда евро, предоставени чрез вноски на държавите членки. Комисията предлага тази схема да се запази и занапред.

"В публикувания втори годишен доклад ясно са подчертани положителните резултати, постигнати досега, както и важността и ефективността на Механизма при подпомагането на най-уязвимите бежанци и на техните приемни общности в Турция, което от своя страна води до намаляване на миграционния натиск", посочи еврокомисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан. "Призовавам държавите членки да изпълнят поетите ангажименти за мобилизиране на още 3 милиарда евро, което ще ни позволи да продължим да предоставяме тази крайно необходима помощ."

Европейският съюз вече изпълни ангажимента си да предостави три милиарда евро за 2016 и 2017 г., като преди края на миналата година, т.е. само за 21 месеца, бяха изготвени програми, бяха поети задължения и бяха сключени договори за цялата сума, се посочва в прессъобщението на ЕК.

С днешното решение се установява правната рамка за втори превод от три милиарда евро.

Средствата от ЕС се влагат в проекти за посрещане нуждите на бежанците и приемните общности, особено за хуманитарната помощ, образованието, здравеопазването, общинската инфраструктура и социално-икономическата подкрепа.

В Турция в момента има около 3.5 милиона сирийски бежанци. Благодарение на финансирането от ЕС досега 500 000 деца получиха достъп до образование, а 1.2 милиона бежанци получават месечни парични преводи.

През миналата година Европейският съюз оряза предприсъединителните фондове на Турция заради нарушаване на върховенството на закона и човешките права. Това обаче не се отнася за парите по мигрантската сделка, която цели ограничаване на миграционните вълни към Европа.