Кметове от област Кърджали поискаха да бъдат създадени условия за увеличаване броя на децата, изучаващи майчин турски език, съобщи БНР. На среща с министъра на образованието Красимир Вълчев те настояха в областния Инспекторат по образование да бъде назначен експерт по турски език, както и още учители, и за ясно фиксиране на броя на часовете по майчин език.

Кметът на Кърджали Хасан Азис обясни: 

"Ако държавата в лицето на официалните институции - училищата, не се занимава с въпроса за изучаването на майчин турски език, тази ниша ще бъде заета от други органи, организации, неправителствени и всякакви други, които ще изкривят напълно изучаването на майчиния турски език".

Кметовете са изразили недоволство от негативните тенденции за драстично намаляване на изучаващите  майчин турски език през последните 25 години.

Като една от причините за това те са посочили законовите уредби, приети през годините. В резултат на това, докато през 1992-93 година турски език в България  са изучавали 114 000 деца, днес броят на учениците, които го учат, е 6000.