БФС ще инициира срещу между премиера Бойко Борисов и босовете на клубовете от професионалния футбол заради натиска върху съдиите и напрежението около мачовете в Първа лига напоследък, заяви Борислав Михайлов.

Президентът на футболната централа говори пред журналисти след първото от конгреса насам заседание на новия изпълнителен комитет. Основна тема поне на брифинга беше казусът със съдийството - ще има ли нов шеф на реферската комисия (и кога), как БФС ще се справи с взривоопасната на моменти ситуация и т.н.

"Търсим подкрепа от държавата, защото ние не сме разследващ орган и не можем да се справим със ситуацията, заяви Борислав Михайлов. - Премиерът е запознат, но си има доста държавни дела. Ние ще инициираме срещу между него президенти на клубове. Но и когато се оказва натиск, съдиите би трябвало да сезират съответните органи. Аз откакто съм президент на БФС нито един съдия не ми се е обадил да каже, че е бил притискан."

До паузата в първенството, която започва в края на тази седмица заради приятелски срещи на националните отбори, няма да се назначава шеф на реферската комисия на мястото на подалия оставка Петър Петров.

Михайлов не бърза с избора, тъй като трябвало да се избере човек с авторитет и опит, който разбира от работата. Той ще посочи председател преди втората фаза на първенството (когато се разделя на първа шестица и втора осмица), но няма да има гласуване в изпълкома, тъй като там фигурират клубни президенти и трябвало да се избегне конфликт на интереси.

Изпълкомът утвърди Йордан Лечков за първи вицепрезидент на съюза, а Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев за вицепрезиденти.