"Режимът на Путин пречупва всички хора във всички аспекти. За да създадат картина на благоденствие в Крим, те се опитват да се разправят с всяка отделна етническа общност. Първият етап, в който те се опитват да ги поставят под контрол, е моментът на подкупа с цел привличане на своя страна. Ръководителите на българската общност, която добре познавам и с които преди работихме, не издържаха на този натиск и изразиха пълна подкрепа за анексирането на Крим от Русия."

Това заяви специално за Клуб Z Рефат Чубаров. Той е председател на Меджлиса - парламента на кримските татари. Живее в изгнание в Киев, тъй като руските власти са му забранили да влиза в окупирания Крим.

Чубаров бе в София за участие в конференцията "4 години от окупацията на Крим: има ли изход от задънената улица?". Тя бе организирана съвместно от Европейския съвет за външна политика и украинското посолство у нас.

Под български лидери всъщност Рефат Чубаров има предвид само един човек - Иван Абажер. Той е представителят на Крим в Обществената камара на Русия.

"Но чрез неговите уста говорят българите в Крим. Те са стотици, само че тяхното мнение никой не го чува. То дори никому не е нужно, ако има лидер, който, така да се каже, говори от тяхно име. Не искам да кажа, че това, което говори Абажер, е мнението на българите в Крим. Но той навсякъде приказва, че такава е позицията на българите, а никой не протестира срещу думите му. Това е тъжно", заключи Чубаров.

Гостът твърди, че днешният режим в Русия е още по-циничен от този в СССР, при който той е израснал. Председателят на татарския Меджлис потвърди, че властите в Крим са закрили българската телевизионна редакция. И смята, че следващата стъпка е да закрият Българския музей.

"Те искат да направят от всички хора с едно лице, с един и същ манталитет. Дори не им трябват българите, които подкрепят Путин. Необходими са им руски хора", каза Чубаров.

А хора като Абажер се опитват да укрепят режима, като се опитват да докарат гости от България - желателно е да се политици, на окупирания полуостров.

Гост на конференцията бе и българският вицепремиер Валери Симеонов. Той бе поканен от украинското посолство. И също разкритикува Русия в изказването си по време на дискусията.

"Няма как да приемем такава агресия. Говоря с притеснението на български патриот. Но и с прискърбие, че международните реакции са твърде меки. Демократичните държави трябва да бъдат единни, а не да се ръководят от двустранните си отношения с Русия", каза Симеонов.

След което обаче изтъкна, че говори не като вицепремиер, а като лидер на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и като политик.

Преди дискусията Валери Симеонов отново коментира пред журналисти скандала около посещението на руския патриарх Кирил у нас по случай 3 март:

"Русия може да създава само неприязън и неприемливо отношение към другите страни. Това не е начин - когато си поканен с уважение и така да се отнасяш."

Вицепремиерът отново бе помолен да коментира думите на президента Румен Радев, че Кирил е дошъл у нас като духовен водач, а си е тръгнал като политик.

"Не мога да имам коментар за думите си, казани още първия ден и повторени от президента. Кирил не показа никакво смирение към жертвите, независимо от каква националност са. Упрекна ни и за исторически манипулации, но това беше пропуснато от медиите", каза Валери Симеонов.