Десетина минути - толкова време отне на Народното събрание да прекрати преждевременно мандата на Георги Гатев като член на Бюрото за контрол на СРС. Самият Гатев бе в парламента, но така и не бе допуснат в пленарната зала - в случай че има какво да сподели с депутатите, избрали го в Бюрото през 2013 г.

Председателят на комисията за контрол на спецслужбите в парламента Димитър Лазаров прочете проекта за решение за "уволнение" на Гатев. До казуса се стигна, след като с подозрителни мотиви ДАНС и прокуратурата поискаха допускът до тайни на зам.-шефа на Бюрото да бъде отнет. И получиха поисканото. Гатев потърси правата си в съда. Магистратите от ВАС пък засекретиха делото и всички материали по него.

Твърденията на прокуратурата са, че Гатев се бил срещал с подсъдими и обвиняеми да ги съветва как да подадат документи в Бюрото за проверка дали срещу тях е имало незаконосъобразно използване на СРС. Това - според наличната информация, е и официалният мотив да се стигне до днешното решение. Цялата сага доведе до сериозен сблъсък между председателя на Бюрото Бойко Рашков и главния прокурор Сотир Цацаров.

Първият в серия медийни изяви настоя, че СРС се използват неправомерно и с цел репресия срещу определени лица, в това число политици и магистрати, а прокуратурата органичава умишлено контрола. Вторият му отговори, че всъщност Бюрото искало да чете СРС, което не било част от контрола по прилагането им. 

Член на Бюрото за контрол на СРС не може да изпълнява задълженията си, без да има достъп до документи с гриф за секретност. Така с отнемането на допуск, потвърден от съда, Народното събрание на практика няма друг вариант, освен да го освободи. 

Самият Гатев вече заяви, че следващата стъпка е да потърси правата си в Съда по правата на човека в Страсбург. 

Единствената дискусия преди решението на Народното събрание днес бе за това дали членът на Бюрото за контрол на СРС да бъде изслушан "за последно". Предложение за това - както и през миналата седмица в комисията за контрол на спецслужбите, направи депутатът от БСП Славчо Велков. Лазаров направи обратното предложение и закономерно Гатев не се появи в залата след две гласувания. Лазаров също се позова на това, че решението на съда по казуса е тайна и няма какво да се разисква по темата. 

Сега по закон Народното събрание има срок от 1 месец, в който да посочи нов член на Бюрото за контрол на СРС. До момента управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" твърдят, че нямат фаворит за мястото.