Емблематичната американска верига за играчки Тойс ар ас (Toys 'R' Us) закрива всичките си магазини в САЩ, след като не успя да намери купувач или да постигне споразумение за преструктуриране с кредиторите си, за да избегне фалита, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс.

Тойс ар ас се стреми да получи одобрение за ликвидация на запасите си в 735 магазина в САЩ.

Закриването на Тойс ар ас е удар за поколения потребители и стотици производители на играчи, които продават продуктите си в тази търговска верига, включително за производителя на Барби Мател (Mattel), производителя на настолни гири Хасбро (Hasbro) и на конструкторите Лего (Lego).

Компанията уточни, че води разговори със заинтересовани страни за споразумение за обединение на до 200 от най-добрите си магазини в САЩ с канадската си дейност.

Тойс ар ас ще се стреми към реорганизация без прекъсване на дейността и процес на продажби за канадската и международната си дейност в Азия и Централна Европа, включително Германия, Австрия и Швейцария.

За Тойс ар ас в САЩ работят 33 000 души на пълно и непълно работно време. Компанията вече бе в процес на закриване на една пета от магазините си в рамките на усилията си да излезе от най-големия досега фалит на специализирана търговска верига.

Усилията й се провалиха този месец, след като кредиторите решиха, при липса на ясен реорганизационен план, че ще си върнат повече средства при ликвидация, закриване на магазините и продажби, посочиха източници.