Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обеща нов обходен път до Смолян на хората от 11 села, които няма как да стигнат до областния град освен пеша заради свлачището Смолян-Мадан. Нанков отиде на инспекция при срутището в района на село Тикале. Това означава, че почти до края на март хората, които работят и учат в Смолян или трябва да пътуват до областния град, ще го правят пешком.

"До 10 дни ще има нов обходен път над срутището Смолян-Мадан, по който ще може да преминават жителите на 11-те села. Тук има специфичен свлачищно-срутищен процес. В рамките на 7-8 месеца ще бъдат готови укрепителните мероприятия, ще работим по авариен способ, с необходимата експертиза и контрол. Въпросът е да решим проблема кардинално. Ако изчистим само пътя, няма да решим проблема. Хората са нетърпеливи и страдат, но целта ни е да запазим човешкия живот и сигурността и здравето на гражданите", каза министър Нанков.

По думите му укрепването на срутището ще струва най-малко 7-8 милиона лева, като в тях е включено укрепване на цялата инфраструктура - пътното платно, мрежи ниско и високо напрежение и водопровод. Според одобрените мерки до септември-октомври укрепителните мероприятия трябва да са готови. Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет, чрез Междуведомствената комисия по възстановяване при бедствия и аварии.

До неделя ще сме готови с пробива на новото трасе Орешец-Влахово, което е около 1.4 км. Ще бъде поставена натрошено-каменна настилка и асфалтиране и до 10 дни обходния маршрут ще е готов. За него ще се необходими около 500 000 лева, посочи регионалният министър.

Нанков съобщи, че за първи път от десетки години има свлачище като това, "толкова голямо, сериозно и внезапно възникнало" и изключи възможността от човешка грешка - виновни били "дъждовете, снеготопенето и преовлажняването на почвите и трябва да се мисли по-глобално по темата за финансиране и превенция на тези процеси".

Какво казват експертите

Експертната група, която работи по решаването на проблема със свлачището, е предложила на регионалния министър да бъде осигурена устойчивостта на склона с превантивни мероприятия и да бъде ограничен свлачищният процес нагоре по склона, като индикациите са много положителни. Това обясни доц. д-р Стефчо Стойнев, ръководител на катедра "Хидрология и инженерна геология" в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", по време на инспекцията.

Според доц. д-р Стойнев мониторинговата система показва, че няма развитие на свлачищния процес и той не се развива нагоре по склона, което показва, че на този етап има сигурност за 110-киливолтовия електропровод и на ВиК-инфраструктурата в района.

Ние нямаме основание да смятаме, че ще се развие по-нататък процеса, но всичко това е свързано със скалните маси. Категорични сме, че на този етап не трябва да бъдат разчиствани, защото вътре в свлачищното тяло има процеси на движение все още. Тези процеси затихват, бавни са, но ако ние тръгнем агресивно към действия, свързани с разчистването, рискуваме тази повърхнина, която се е откъснала около 20 метра над свлачищния отсег да тръгне и нещата да са по-фатални и за самия път, поясни доц. д-р Стойнов.

Той уточни, че целта им е да запазят инфраструктурата, след което да се препоръчат на АПИ мерки за възстановяване на пътя. "Смятам, че с отварянето на обходния път работата тук ще бъде много по- спокойна. Дори и да пробием в момента пътя и да пуснем движението месеците, в които ще се изпълняват строително-монтажни работи, отново трябва да го затворим. Затова смятам, че решението да се направи обходния път макар и в трудни условия е най-доброто, което в момента може да се направи", допълни доц. д-р Стойнев. Той каза още, че срутището е с големина около 25 дка и с голяма дълбочина от 5-6 метра, като опасността за този район е да не се развие нагоре по ската.