Старогръцкия мит за Златното руно и Похода на Аргонавтите преразказва изложба с артефакти от личната колекция на Васил Божков.

Темата на експозицията е развита чрез 62 предмета, 16 от които се представят за първи път пред широката публика. Посетителите ще видят златни и сребърни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални предмети, погребални дарове, обредни сервизи и др.

Това е поредната изложба на бизнесмена, който в момента преобразува Телефонната палата в центъра на София в свой частен музей. Около това се появиха и противоречия заради желанието да бъде преместен паметникът на Джон Атанасов, който  в момента е пред Телефонната палата пред Техническия университет в София. Авторът на монумента се обяви категорично против.

 

Предишната експозиция на Васил Божков – „Тракия и Древният свят“ – бе през 2011-а година в Националния исторически музей. Тогавашният директор на НИМ Божидар Димитров определи показаната сбирка от ритони като по-голяма и скъпа от държавната.

Куратори на „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“ са д-р Любава Конова и Елка Пенкова – специалисти по тракийска и антична история и археология.

Изложбата ще бъде открита на 16 март и ще може да бъде открита до 10 юни в Национална галерия – Двореца.

Ето и част от експонатите, които може да видите, ако посетите изложбата:

"Площад Славейков"