Депутати на ГЕРБ представиха пореден скандал с кмет на БСП - Филчо Филев от Провадия, който използвал държавен ресурс без обществена поръчка.

Ставало дума за близо 500 000 лева, платени на частната компания "Провадия Автотранспорт ЕАД" не по правилата, обясниха народните представители. После се разбра, че още 376 хил. лв. били дадени за ученически транспорт в региона, отново без обществена поръчка, а реално били превозвани много по-малко хора.

"Когато човек се запознае с първия доклад от 2016 г по отношение на безобразното упрвление на кмета от БСП единственото, което ви обхваща, е ярост. Тя е заменена от липса на справедливост, която в тези общини, които БСП управляват, е видима. Това е моделът на БСП, който те налагат", обясни скандалът Антон Тодоров

Неговият колега Александър Иванов обяви десетките нарушения на кмета за "стряскащи, фрапиращи" и го определи като "Филчовгейт". Филчо Филев управлявал общината, все едно му е бащиния.

Доклада на агенцията имал стряскащо заключение - в опис сметките с фактурите за плащания имало фалшиви имена, които ги няма в ГРАО, на несъществуващи личности. 

"Следва втори доклад от следващата година, който не само регистрира нарастваща степен на феодално управление, а забелязваме, че този човек буквално демонстративно все едно зашлевява шамар на своите избиратели и на всички жители на Провадия", продължи с цветистия си език Тодоров.

После обаче отново бе повторено, че става дума за вреди в размер на 500 000 лв. Не стана напълно ясно дали втората сума влиза в тази или не. Били регистрирани обаче 39 нарушения, които изпълнявали 7 индикатора за измама в закона.

От ГЕРБ подават днес сигнал до главния прокурор за случая. Тези "гейтове" идвали при тях, обясни Тодоров, и заключи:

"Това не е първата такава пресконференция, няма и да е последната. При 34 кмета от БСП ще излязат 34 "гейта" от кметовете на БСП."