Президентът на Македония Георге Иванов блокира за втори път обнародването на закона, с който албанският език става втори официален в страната наравно с македонския. Веднъж вече го направи през януари. Според македонската конституция Иванов не може да наложи вето на закон, одобрен два пъти от парламента. Този път президентът, който спечели поста като кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, се аргументира този път с нарушение на парламентарните процедури.

Законът беше гласуван вчера от македонския парламент, който стигна почти до бой между лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и председателя на парламента Талат Джафери, етнически албанец.

При повторно приемане с мнозинство, конституцията задължава Иванов да подпише закона. 

Управляващата партия в Скопие - Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), реагира на решението на македонския президент. 

"С изявленията, че няма да подпише указа за Закона за употреба на езиците, Георге Иванов се опитва да се постави над Конституцията на Македония и действа като остатък от предишния режим. Иванов е длъжен да действа според член 75 от Конституцията на Македония, в който се казва ясно, че ако президентът не подпише указа за приемане на закона, парламента трябва да го разгледа повторно и ако го приеме с мнозинство от гласовете от общия брой депутати, президентът е длъжен да подпише указа".

Какво се променя

Двадесет и пет члена от приетия Закон за употреба на езиците регулират употребата им. Освен македонският, и албанският става официален език на цялата територия на Македония. Двуезичността ще се прилага във всички държавни институции, публични компании, дирекции, институции и организации, комисии и юридически лица, които извършват публични дейности, пише скопският телевизионен канал "Телма".

Албанският език ще се използва в парламента, правителството, Конституционния съд, омбудсмана, в избирателния процес, образованието, здравеопазването, културата, радио предаванията, домашните документи, личните документи, финансите, икономиката. Македонският и Албаният език ще се прилагат в съдебната, изпълнителната, следствените и процедури, наказателните и административните производства, съдебните и извънсъдебните споразумения, както и в други производства пред съдилищата и държавните прокуратури.

Ако органите не спазват разпоредбите на закона ще се сблъскат с глоба в размер от 4000 до 5000 евро, а длъжностното лице ще плати 30% от предвидената глоба.

Книжните и металните пари, както и пощенските марки ще съдържат символи, които представляват културно наследство на гражданите, които говорят македонския и албанския език.Същото важи и за заложните къщи, фискални доклади, издадени от институциите, фактури и бандероли. Униформите на полицията, пожарникарите и служителите в здравеопазването ще бъдат двуезични в Скопие и в общините, където живеят 20% албанци.

Това ще се прилага по същия начин и за имената на улиците, площадите, мостовете, ГКПП, летищата и други инфраструктурни обекти. Двуезично ще се водят и заседанията на Държавната избирателна комисия, както и стенограмите от заседанията на правителството и парламента. Освен на македонски, интернет страниците на институциите трябва да бъдат и на албански език. Законът ще доведе до финансови последици и ще струва на бюджета около 1.8 млн. евро. Създава се Агенция за прилагане на албанския език, която ще трябва да се грижи за насърчаване и защита на езика, а надзорът около прилагането на закона ще се извършва Инспекция за езиците

Законът е ключова част от коалиционното споразумение между управляващите социалдемократи и партньорите, представляващи албанското малцинство и бе приет на фона на протести в страната и пред парламента.

"Заради репресивното му съдържание и след насилствения начин, по който е приет, този закон не е израз на демокрация. Той е израз на тиранията на парламентарното мнозинство за мнозинството граждани на Република Македония. Повечето гражданите никога не са гласували и нямаше да гласуват за политическа програма, която предвижда такъв противоконституционен, антидържавен и принципно несправедлив закон. А несправедливият закон не заслужава да бъде наречен "закон", коментира Георге Иванов.