Лидерът на ДПС Лютви Местан върна на президента Росен Плевнелиев връчения му мандат за излъчване на министър-председател и съставяне на правителство. Така цялата парламентарна рулетка се извъртя и вече няма пречка президентът на разпусне парламента, да назначеи служебно правителство и да насрочи предсрочни избори.

"Предоставям ви решение за неноминиране и писмен отказ за реализиране на мандата", каза Местан на президента. "Страната се нуждае от предсрочни избори, които са най-прекия път към политическа стабилност", каза още Местан.

В края на миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и шефът на парламентарната група на 'Коалиция за България" Атанас Мерджанов също отказаха да съставят правителство, след като им бе връчен мандат за това от президента.

Независимо от заявените позиции на двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП, аз мисля, че до понеделник все още има време да премислим тази позиция, все пак да стигнем до решение за приемане на второ четене двата закона, защото в противен случай ще се носи тежка отговорност пред пациентите и лекарите, а и пред цялото българско общество.

Това каза Местан по повод заявената позиция на ГЕРБ да не подкрепя на второ четене актуализацията на бюджетите на здравната каса и държавния бюджет. „Ако има воля за разговори, ние ще участваме в тях. Бихме подкрепили инициативи на държавния глава в тази посока. Ако той прецени, че има нужда отново да се съберем да направим още едно последно усилие да постигнем съгласие, ние сме отворени”, каза още Местан.