Словашкият президент Андрей Киска прие днес оставката на премиера Роберт Фицо. Киска обаче се е съгласил с искането на Фицо следващият министър-председател да бъде номиниран от неговата социалдемократическа партия "Смер" ("Посока"), предаде Франс прес, съобщава БТА. Киска ще повери съставянето на новото правителство на досегашния вицепремиер Петер Пелегрини, предадоха Франс прес и Ройтерс по-късно.

"Смер", като най-голямата партия в управляващата коалиция, ще представи кандидат за премиерския пост. Президентът се съгласи", съобщи Бела Бугар, председателят на партията на унгарското етническо малцинство "Мост-Хид" ("Мост"), по-малък коалиционен партньор на социалдемократите.

Според Бугар ще бъдат сменени поне една трета от министрите.

Очаква се словашкият президент да направи изявление днес по обед, каза негов говорител.

По-рано Киска поиска или предсрочни избори, или дълбоки промени в правителството, за да бъде сложен край на политическата криза в Словакия, предизвикана от убийството миналия месец на журналиста Ян Куциак и неговата годеница. Куциак разследвал предполагаеми случаи на корупция по високите етажи на властта, включително евентуални връзки между хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.

Двама министри - на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството на Куциак. Мадярич направи това по лични убеждения, а Калиняк - след като партията "Мост-Хид" поиска той да се оттегли от поста като условие за нейното оставане в управляващата коалиция.

Впоследствие, на фона на най-големите протести в Словакия след падането на комунизма, "Мост-Хид" обаче постави нови условия. 

Европейският парламент също зае позиция въэв връзка с убийството на словашкия разследващ журналист.

Европол трябва да участва пълноценно в разследването на убийствата на словашкия журналист Ян Куциак и неговата годеница, а ЕС трябва по-добре да защитава своите журналисти и лицата, подаващи сигнали за нередности.
Това беше основното послание от дебатите в ЕП в сряда след убийствата на словашкия разследващ журналист Ян Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова, съобщи пресслужбата на ЕП.

Членовете на ЕП призоваха за независимо, международно и задълбочено разследване, което да доведе до осъдителни присъди за извършителите и настояха за по-добри правила както на национално, така и на европейско равнище, за да се гарантира безопасността на журналистите, блогърите и лицата, подаващи сигнали за нередности и корупция.

Пленарното заседание обсъди и разкритията на Куциак в последната му статия, публикувана посмъртно, за предполагаемата злоупотреба с европейски фондове в Словакия и потенциалните връзки между организирани престъпни групи и словашки политици. Членовете на ЕП призоваха за задълбочено разследване на тези обвинения, в което да се включи също и Европейската служба за борба с измамите (OLAF), и призоваха Европейската комисия да започне отново да публикува годишния доклад на ЕС за борба с корупцията