Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново повтори, че османският турски език трябва да бъде преподаван в училище, обвинявайки "езиковата революция" на "републиканския" период за "унищожаване" на турския език, съобщи "Хюриет".

"Един от най-големите проблеми в нашата история е, че нашият език е станал обект на политически дискусии. В името на "езиковата революция" турците бяха атакувани от неприятни, скучни и бездушни думи. Връзката между нацията ни и нейната стара цивилизация се опита да бъде отслабена", заяви Ердоган по време на церемония по връчване на награди на ученици в президентския комплекс в Анкара.

Турският, използван по време на Османската империя, е стара форма на турски, използвайки арабска писменост, с много думи, заимствани от персийския и арабски език. Като част от културните реформи за създаване на светска държава в западен стил Мустафа Кемал Ататюрк, основател на съвременна Турция, заменя османския турски с латинската азбука.

През 1932 г., като част от стремежа на Ататюрк да превърне новата форма на турския език в по-широко разпространена, е създадено Турското езиково дружество (Türk Dil Kurumu).

Ердоган отдавна критикува промените, заявявайки, че Турция е загубила връзка с историята си. "Нашата връзка с историята ни е била прерязана", заяви президентът на Турция.

"Ако днес по-младите поколения не могат да разберат Мехмет Акиф Ерсой (османски поет, автор на химна на Турция, б.р.), Йомер Сейфетин (eдин от най-известните турски писатели, родоначалник на турската реалистична новела - б.р.), или Ахмет Хашим (османски и турски писател и поет символист, б.р.), да не говорим за Фузули (един от известните с любовните си поеми поети, творил през XV-XVI век в Кербала, Ирак - б.р.) или Баки (османски поет, творил по времето на султан Сюлейман Великолепни - б.р.), това е, защото езикът ни е бил унищожен през този период", каза Eрдоган.

"Вярвам, че периодът, който унищожи богатството на езика ни, отдавна е изчезнал. Но аз вярвам, че унищожението продължава. По тази причина смятам, че би било добре османският турски да бъде преподаван в училищата ", каза той.

Ердоган също критикува влиянието на интернет върху езика, като призова гражданите да внимават да не използват чужди думи. Той дори призова търговците да променят имената на магазините си, ако не са турски.