САЩ наложиха днес санкции срещу 19 руски граждани и 5 организации за намеса в президентските избори през 2016 г. и кибератаки, съобщиха от американското Министерство на финансите.

Сред санкционираните са и руските служби за сигурност, предаде Ройтерс.

Наказани са също олигархът Евгений Пригожин, известен като готвача на президента Владимир Путин, и ръководената от него "Фабрика за тролове", чието официално название е Агенция за интернет изследвания. Това става ясно от разпространения от американското ведомство черен списък.

Финансовият министър на САЩ Стив Мнучин заяви, че ще има допълнителни санкции срещу руски правителствени служители и олигарси "за тяхната дестабилизираща дейност". Той не съобщи срокова рамка за тези мерки, които според него ще затруднят достъпа на наказаните до американската финансова система.

"Администрацията се сблъсква и отблъсква зловредна киберактивност, включително опити за намеса в изборите в САЩ, разрушителни кибератаки и вземане на мушката на жизнено важна инфраструктура", се казва в изявление на Мнучин.

Американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че Русия се е намесила в кандидат-президентската кампания през 2006 г. чрез хакерски атаки и пропаганда. Това бил опит да се наклонят везните в полза на Доналд Тръмп. Москва отрича да се е месила във вота.

Сред новите санкционирани има руски граждани и организации, обвинени на 16 февруари от спецпрокурора Робърт Мълър в сговор за намеса в изборите. Според обвинението руснаци създали фалшиви профили, за да разпространяват разделящи и объркващи послания. Те пътували до САЩ, за да събират разузнавателни данни и организирали политически митинги, като се представяли за американци.

Новите санкции са наложени и срещу руски разузнавателни агенции - Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Главното разузнавателно управление (ГРУ). Санкционирани са и шестима души, действащи от името на ГРУ.

Днешните санкции блокират всички имоти на наказаните, които са субект на юридикцията на САЩ и забраняват на американските граждани да участват в транзакции с тях.

От Министерството на финансите обявиха, че санкциите имат за цел и отблъскване на разрушителни кибератаки, включително с вируса NotPetya, нанесъл щети за милиарди долари в Европа, Азия и САЩ. Вашингтон и Лондон обвиниха за тези атаки руските военни.

Поне от март 2016 г. покровителствани от руското правителство хакери "са взели на прицел американски правителствени институции и редица важни сектори на американската инфраструктура, сред които енергията, ядрени, търговски обекти, водата, авиацията и важни сфери на производството", твърдят от финансовото ведомство.

Висш държавен представител каза в телефонен конферентен разговор с журналисти, че руснаци са проникнали в части от енергийния сектор на САЩ.

"Можахме да ги локализираме в тези бизнес системи и да ги премахнем оттам", каза чиновникът, пожелал анонимност.

И републиканците, и демократите в Конгреса, които почти единодушно приеха новия закон за санкциите срещу Русия през лятото, критикуваха Тръмп, че не е наказал Москва. През януари администрацията на президента не обяви санкции срещу Москва по новия закон.

Републиканецът Ед Ройс - председател на комисията по външни работи в Камарата на представителите, приветства новите санкции като важна стъпка.

"Но трябва да се направи повече", каза той в изявление.

И обеща, че оглавяваната от него комисия "ще продължава за настоява за противопоставяне на руската агресия".

От Министерството на финансите обещаха, че ще продължат с натиска срещу Русия за продължаващите й опити да дестабилизира Украйна и окупацията на Крим, както и заради корупцията и нарушенията на човешките права.

"Неотдавнашното използване на военен нервнопаралитичен агент в опит да бъдат убити двама британски граждани показва още по-добре безумното и безотговорно поведение на правителството", изтъкват от ведомството.