СИМОНА РУСЕВА

Д-р Шейк Умар, един от най-опитните и уважавани вирусолози в Африка, издъхна на 39 години в болница в столицата на Сиера Леоне – Фрийтаун. Тъжната вест съобщи говорител на Световната здравна организация (СЗО).

В понеделник от СЗО отправиха запитване към Университетската болница в Хамбург дали могат да приемат тежко болния им колега, поразен от вируса ебола. Точно тази болница разполага с модерно оборудвана инфекциозна клиника.
След спешно съгласуване със здравното министерство в Берлин отговорът беше “да”.

Оказа се обаче, че д-р Шейк Умар е в тежко състояние и не би преживял многочасов полет. Говорител на клиниката в Хамбург вчера оповести: “За голямо съжаление, състоянието на нашия колега от Сиера Леоне в понеделник беше тежко, днес е още по-тежко. Почти няма надежда той да се лекува при нас.”

За живота си се бори и американският лекар Кент Брантли

Вирусът порази 33-годишния доктор в Либерия, където той беше отишъл доброволно да помага на заразени с ебола. С него беше и семейството му – съпругата Амбър, синът Стивън и дъщеричката Руби. Те са се върнали миналата седмица в САЩ заради сватба на приятели. Тя е съвпаднала и с раждането на племенница на Амбър. Нейните намерения били след кратък престой в родината  отново да се върне с децата при съпруга си в Либерия. В САЩ обаче я настига жестоката вест – съпругът й е повален от ебола. За щастие, тя и децата не са вирусоносители.

Д-р Кент Брантли със семейството си

По данни на Международния червен кръст все повече медицински персонал се заразява с опасния вирус. Само в една болница в Сиера Леоне са се заразили 15 души в бели престилки. 14 от тях вече са починали.

По предписания медицинският персонал трябва да носи специални защитни екипи със задължителна маска. След пребиваване при болен всичко се изгаря. Достатъчно е една пръска при кихане или кашляне на болния да попадне върху кожата или в дихателните пътища и заразата е налице.

Д-р Брантли (вляво) преглежда пациент в Либерия.

Първата епидемия от ебола бе регистрирана през 1976 г. в Демократична република Конго. Сегашната тръгна на 21 март 2014 г. от Гвинея и се прехвърли в други африкански държави. Д-р Умар незабавно се включи в борбата със смъртоносния вирус. Оказа се обаче, че вирусът е по-силен и го порази. 

Жертвите на ебола до този момент са 700, а заразените – 1093-ма.

Смъртоносният вирус ебола

Ебола е един от най-смъртоносните и прилепчиви вируси. Няма ефикасно лекарство, нито е открита ваксина. Заболяването започва с висока температура, съпроводена от кървене, настъпва отказ на органите. При 90 на сто от случаите на заболяване изходът е фатален.