„Човек приема предизвикателства там, където може да се реализира. След като върховният главнокомандващ може да направи едно коремно възлизане, аз мога да направя половин. А пък г-н Витков, ако ме покани да се надпиваме с бира – той е специалист в тая област, и там няма да приема, защото не мога толкова да пия”, обяви по бТВ военният министър Красимир Каракачанов.

Преди дни президентът Румен Радев реши да демонстрира физическата си форма с упражнение на лост. Това вдъхнови лидера на "Глас народен" Светльо Витков да отправи предизвикателство към вицепремиера Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и голям поддръжник на връщането на задължителната казарма.

Каракачанов обаче отклони днес поканата на Витков, като призна, че не е във форма, но намери начин отново да рекламира казармата.

„Съжалявам, ако можех, щях да го направя. Но не съм във форма. Човек трябва да поддържа форма, но когато имаш време да ходиш по фитнес зали, можеш – аз нямам време”, каза още той.

„Навремето, като е трябвало в казармата, съм правил, беше задължително. (…) И аз затова казвам, че младежите трябва да ги вкараме в казармата – да възстановят малко мъжкия си вид и дисциплина. Една част ходят (на фитнес), другите – предимно по бирариите, но това е една друга тема”, продължи военният министър.

Според него темата за Русия не е фактор, който може да разруши правителството. Коалицията е стабилна, реагира той на питанията за очевидното напрежение между Волен Сидеров и Валери Симеонов за изказването на руския патриарх Кирил.

Според Каракачанов "времето лекува", а и двамата не е трябвало да излизат с толкова остри позиции. Той определи изказването на патриарх Кирил пред президента Румен Радев като "малко или много политическо" и подчерта, че никой гост на България не трябва да поставя своя домакин в такава ситуация.

Каракачанов обясни скандала с изнервянето на Русия от това, че не успява да защити своите интереси на Балканите, особено след влизането на Черна гора в НАТО. Той реши да направи и аналогия по въпроса за благодарността към Русия и как се чувства тя с начина, по който българите се чувствали, след като признали първи Македония, а оттам не им отвръщали с достатъчно взаимност.

Каракачанов коментира и темата за посещението на турския президент Реджеп Ердоган и компенсациите за имотите на българите от Беломорска Тракия.

"След като му е толкова свидно Кърджали на г-н Ердоган, защо да не повдигнем въпроса за онези 150 хил. етнически българи, изгонени от Източна Тракия, на които са им отнети имотите. Ако бъдат поставени неразумни искания към нас, този коз винаги може да бъде изваден", каза той.