През май месец Комисията за енергийно и водно регулиране ще заработи в нов състав. В началото на април, чрез жребий, ще отпаднат четирима от състава на 9-членния регулатор, а парламентарно представените партии ще имат време да направят предложенията си до 17 април. После предстои те да бъдат одобрени от 44-ото Народно събрание.

"Всички парламентарно представени партии и народни представители могат да дават предложения за членове на КЕВР. В настоящия състав нито една партия няма мнозинство – така ще бъде и при новия състав", заяви в интервю за БНР председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев (ГЕРБ) по повод новите правила за ротация на четирима от членовете на КЕВР, приети преди ден от оглавяваната от него комисия.

Процедурата трябва да приключи в рамките на един месец. Единствената разлика в правилата е, че изборът ще се осъществява посредством жребий, който ще се проведе на 5 април. По думите му новите членове на състава на КЕВР ще могат да започнат да работят от началото на май.

Съгласно приетите през 2015 г. промени в Закона за енергетиката изборът на нови членове на КЕВР се произвежда не по-рано от 3 месеца и не по-късно от месец преди изтичането на мандата на действащите. Членовете изпълняват функциите си и след изтичането на мандата им до встъпване в длъжност на новия състав.

Според тези правила мандатът на членовете на КЕВР е 5 години с право на не повече от два пълни последователни мандата. КЕВР се обновява през две години и половина по отношение на двама от членовете със стаж в енергетиката и по отношение на един от членовете със стаж в областта на водоснабдяването и канализацията. Това правило не се прилага за председателя на КЕВР.

Новото правило, което енергийната комисия вкара тази седмица, е жребият.

На 5 април в парламентарната енергийна комисия ще се тегли жребий, при това на три пъти. При първото теглене от комисарите в сектор енергетика - Александър Йорданов, Владко Владимиров, Георги Златев и Евгения Харитонова, ще останат двама. При второто теглене  от двамата комисари от ВиК сектора - Валентин Петков и Димитър Кочков, ще остане на работа един. Третия жребий ще направи избор между икономическия и юридическия комисари - Светла Тодорова и Ремзи Осман.

До 17 април ще се правят предложения за нови членове на КЕВР.

Според приети по-рано правила в Закона за енергетиката, комисарите не могат да бъдат свързани лица по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, както и не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен по международни проекти и програми, свързани с дейността на комисията, научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.

Според Делян Добрев дебатът в последните два месеца е как да дадем финансова независимост на регулатора:

"Не само политическа независимост, което бе гарантирано още преди три години. Ако погледнем примерите в Европа, България е една от малкото държави, в която регулаторът се избира от Народното събрание. В повечето държави този регулатор се назначава от Министерски съвет (така беше и у нас до промените в Закона за енергетиката през 2015 г. бел.ред.)."

Според Добрев смятаната на половината състав на регулатора няма да повлияе на разглеждането на цените на тока, решението за които се взема всяка година от 1 юли, и подготвяните допълнителни правомощия в КЕВР заради сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, които внасят от "Обединени патриоти".

 "Големите промени, които предстоят през следващия месец в енергетиката, а именно либерализацията на пазара по цени на ВЕИ производителите и топлофикациите и когенерациите, т.е. всички тези с преференциални цени над 4 мегавата. Това не може да бъде пречка за решението от 1 юли, ако новият състав и законопроектът са факт още през май месец."

По отношение на създадената временна анкетна комисия, която ще проверява всички факти около продажбата на ЧЕЗ, Добрев коментира: "Първо трябва да се произнесе продавачът дали е съгласен да допусне държавата в една такава сделка. Тази комисия беше създадена на пропорционален принцип и управляващата коалиция няма мнозинство в нея. Председателят е от опозицията. Ние не искаме по никакъв начин да имаме някакво ограничаващо влияние върху нея. Ще се съобразяваме изцяло с дневния ред, посочен от председателя на комисията".