Емил Кошлуков: „Добър вечер на Волен Сидеров. Подозирам, че искате да кажете нещо по темата, която коментирахме с Шаренкова и Горан Благоев?"

Волен Сидеров: „Кой е тоя Горан Благоев?”

Така започва един от популярните през последните дни диалози от телевизионния ефир. При уточнението, че Благоев е водещ на предаването “Вяра и общество”, следва репликата на Сидеров: “Сериозно? Все още ли?” И не само това - управляващият политик обвини журналиста, че “отдавна манипулира българското общество”, нарече го “агент на соросоидните общества” и заключи, че “такива хора са вредни за българското общество”.

Това е най-новата публична атака срещу Българската национална телевизия, която през последните месеци е подложена на политически натиск - отвътре и отвън. Засега журналистите в БНТ все още намират сили да реагират срещу посегателствата, но интересът към темата не е широк, а защитата от страна на отделни представители на гражданското общество е почти незабележима. Като добавим и политическата търпимост към този натиск, прогнозата за БНТ не е никак добра.

Мракобесие от екрана

Какво може да означават думите на Сидеров? Когато са произнесени от председател на парламентарна група от управляващото мнозинство, посланието е пределно ясно: “Махнете го този, че не ме кефи!” Посочването на врага с пръст бе наложено от партийната телевизия на “Атака” - “Алфа” от години произнася присъди и посочва “враговете” на Сидеров. Но ако от екрана на една кабеларка това е просто реч на омразата, от екрана на БНТ е брутална демонстрация на мракобесие.

Този път ръководството и журналистите на националната телевизия реагираха: “Поведението на Сидеров е неприемлива, агресивна провокация към свободата на словото и правото на журналистическо мнение. Недопустимо е политик да се опитва да кадрува в националната обществена телевизия.” В Народното събрание обаче никой не се впечатли от поведението на Сидеров - откритото писмо на Горан Благоев до председателя на парламента Цвета Караянчева остана без отговор. Журналистът призова народните избраници да се разграничат от поведението на техния колега “по категоричен и приемлив за парламентаризма ни начин”. Но нищо не последва.

Натиск и отвътре, и отвън

Има още един важен детайл: Сидеров проведе разговор на “ти” с водещия и програмен директор на БНТ1 Емил Кошлуков, който има в биографията си и стаж като ръководител на “Алфа”. Така посланието звучи още по-зловещо: “Ние сме си отбор, сега ще ви разкажем играта.” Атаката на Сидеров идва в разгара на разправата с екипа на предаването “Денят започва с култура”, упрекнат от Кошлуков, че проявява политически пристрастия и че има нисък рейтинг. Журналистите обвиниха в декларация началника си в “намеса в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани”. Наложи се генералният директор да се намесва като помирител. И когато продуцентката на предаването Весела Петрова застана рамо до рамо с протестиращите срещу цензурата в БНТ, тя се оказа извън предаването. Протестираш срещу цензурата - изчезваш. Ако протестираш в подкрепа на цензурата, вероятно оставаш...

Последвалият мониторинг на Съвета за електронни медии (СЕМ) заключи, че предаването “обхваща максимално голям спектър от теми и гости и е в унисон с обществената си мисия и принципите на плурализма”. Алтернативен мониторинг от члена на СЕМ Иво Атанасов, бивш депутат от БСП, стигна обаче до извода, че “в "Денят започва с култура" се защитават политически тези, изцяло десноориентирано е и в това отношение има политически дисбаланс”. Не е известно по какви критерии се стига до този извод, но обвинението е налице, а усещането е за институционален произвол. Натиск има и отвътре, и отвън.

В това време всяка вечер БНТ излъчва реклама, че “Стани богат” се завръща и ще се излъчва по националната телевизия. Тъй като шоуто е изключително популярно, рейтингът на БНТ вероятно ще се повиши. Това щеше да е прекрасно, ако обществената телевизия предлагаше комбинация от рейтингово забавление и качествена, независима публицистика. Когато обаче журналистите са подложени на безнаказан и демонстративен натиск, тогава остава само шоуто. А не това е обществената функция на БНТ.

"Дойче веле"