Партия "Глас Народен" с лидер Светльо Витков напуска коалиционното споразумение с Реформаторския блок. Това се казва в позиция на партията. Основният аргумент за излизането от коалицията е, че партията не желае да продължава да легитимира политическия разпад на традиционната десница. От "Глас Народен" все пак изтъкват, че остават отворени за диалог с всички десни партии.

Ето какво се казва в позицията на "Глас Народен":

"През февруари 2017 г. ПП "Глас Народен" подписа коалиционно споразумение с Реформаторски блок с ясната идея, че единственият път за запазване на дясното е обединение. 

В последвалата предизборна кампания за 44-тото НС разцепените на три и самоопределили се за десни коалиции воюваха сами със себе си, като оставиха на изборното поле близо 300 хиляди души без представителство в българския парламент. От това спечелиха ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, та дори и ВОЛЯ на Марешки, които произвеждат най-големия законодателен брак в политическата история на България.

В последните месеци инициирахме дебати и срещи за обединение на десните партии, като ясно заявихме, че ПП "Глас Народен" няма претенции да си приписва водеща роля в този процес, но обединението е задължително, за да има дясната опозиция алтернатива на сегашното управление.

В момента традиционната десница продължава своя разпад, като десните партии търсят партньори, без значение от мястото им в политическото пространство, чрез които да се бори за влизане в парламента.

Замразяването на членството на ДБГ в РБ е ясен знак за разединени позиции и непреодолими различия на партиите в Реформаторския блок.

ПП "Глас Народен" не вижда смисъл да продължава да легитимира политическия разпад на традиционната десница, като следва позиции и действия, в чиито смисъл не сме убедени и които задълбочават разединението.

С настоящото писмо заявяваме, че ПП "Глас Народен" продължава самостоятелно, като остава отворена към всички десни партии, организации и граждани за диалог, общи политики и инициативи."

Наскоро движение "България на гражданите" също замрази членството си в Реформаторския блок. Аргументът на партията бе това, че блокът не е категорична опозиция на настоящото правителство.

От партията също допуснаха, че могат да напуснат Реформаторския блок и поставиха срок от 1 месец на колегите си да застанат в опозиция на ГЕРБ.

Така в момента в Реформаторския блок членуват официално само СДС и партията БНД с лидер бившият председател на Народното събрание Борислав Великов - тогава той бе от НДСВ. След което напусна партията на Сакскобурготски и оглави БНД, след като бившият военен министър при НДСВ, също от отцепниците - Николай Свинаров, сдаде поста. През есента на 2017-а от Реформаторския блок си тръгна БЗНС на Николай Ненчев и формацията се присъедини към Европейския манифест за Европа на ДСБ, "Да, България", "Зелените" и ДЕОС.

Преди това и НПСД напусна Реформаторския блок и се яви на последните парламентарни избори заедно с ДОСТ. 

Като индивидуален член и част от ръководството на Реформаторския блок към момента е и бившият здравен министър Петър Москов.