Дузина родни политици ще се подвизават в Русия в следващите дни за президентските избори там, които ще се проведат в неделя. Повечето от тях са поканени като международни наблюдатели на вота, показа проверка на Клуб Z. Гостуванията са по различни линии - едни ще са гости на Съвета на федерацията, други - на руската Дума, по партийна линия. 

Най-мащабно се очаква да е присъствието на представители на БСП. От Народното събрание за Москва вече е отпътувал председателят на комисията по икономическа политика Петър Кънев. Сред народните представители-социалисти в групата, която ще наблюдава изборите, са още Христо Проданов и Пенчо Милков, потвърдиха от левицата.

Освен на парламентарно ниво, БСП ще бъде представена и на столично - председателят на социалистите в София и шеф на общинските съветници от левицата в София Калоян Паргов също ще е сред гостите на руската страна за вота, на който се очаква Владимир Путин да бъде избран за президент отново. С Паргов ще пътува и заместничката му в столичната структура на БСП Ваня Добрева. От БСП-София е и депутатът Проданов.

В събота Паргов, който пътува по линия на Съвета на федерацията, ще е в Москва, а в самия ден на президентския вот - в Новосибирск, обясниха от екипа му. 

Може ли да има избори за президент в Русия и там да не е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който в последните години е така привързан към страната на Путин? Председателят на депутатите от управляващите "Обединени патриоти" също се е понесъл днес за Москва. С него заминава и зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, както и депутатът Десислав Чуколов от ръководството на "Атака", потвърдиха от партия. Повече за тяхната програма обаче не се знае. Традиционно обаче Сидеров и съпартийците му не пропускат да обявят резултати от срещите си с руски представители или поканите си за Москва.

Проверка на Клуб Z показа още, че поканите към народни представители да посетят Руската федерация за изборите не са дошли на централно институционално ниво - тоест през Народното събрание. Според представители на споменатите партии поканите са били лични. 

Гост на Русия за изборите ще е и председателката на Форума "България-Русия" Светлана Шаренкова - по поката на руската Дума. Тя ще следи изборния процес в Санкт Петербург.

Поканата да наблюдава вота дошла лично от Вячеслав Володин, председателя на Държавната Дума на Русия.

Няма информация покани да са получени от партията на Георги Първанов - АБВ.