Тримата лекари от Дупница от фамилията Карастоянови получиха общо 37 г. затвор за убийството на приближения до т. нар. Братя Галеви Николай Радев-Отвертката. Решението на Кюстендилския окръжен съд дойде след 4-годишна съдебна сага и предстои обжалване пред САС.

Магистратите постановиха 15 г. затвор за д-р Николай Карастоянов, 13 г. за неговия брат Иван и 9 г. за баща им Владимир Карастоянов. Решението е излязло през февруари, но сега заинтересованите страни разказаха пред камерата на Нова тв за случая.

Неизбежна отбрана или нещо повече?

Инцидентът от 11 март 2014 г. потресе страната - лекарите от известната градска фамилия пледираха неизбежна отбрана, за да защитят дъщерята на д-р Николай Карастоянов.

19-годишната тогава Владимира вечеря с приятелка в заведение в Дупница. Влиза Николай Радев, известен в града с прякор Отвертката. 

„Влезе с неприлични жестове към мен, с обиди, крещеше пред всички в заведението, че няма да си тръгна от това място здрава”, разказва Владимира Карастоянова. Обяснява още, че е била подлагана на постоянен тормоз от известния бабаит на Галевите в продължение на две години. Запознали се във фейсбук. Според момичето, имали кратка кореспонденция. Предложил ѝ интимни отношения, но тя отказала.

„Може би това го подразни и започна да проявява агресия. В началото се започна с обидни думи, заплахи. След това е имало случаи, в които ме е дърпал за косата в дискотека. Лятото се е случвало в басейна до парка да ме тегли по земята, да се прибирам с кървящи рани. Удрял ме е, лицето ми дори, имала съм синини, ръцете и краката, те са били безброй много такива случаи, в квартални кафенета, в центъра, в дискотеките. Охраната се обръщаше на другата страна”, разказва Владимира.

Дядо ѝ, д-р Владимир Карастоянов, който сега получава 9 г. затвор за убийството, има по-друга версия: той е вещото лице, благодарение на чиито експертизи са съдени близки до "Братя Галеви", сред които и убитият Николай Радев.

„Познавам го още от началото на неговата кариера в групировката. Той беше изключително агресивен и известен в самата група. Те се бояха от неговата жестокост и агресивност. Изявяваше се като приемник след липсата на Братя Галеви да изпълнява техните функции. Аз затънах в обсега на тези хора, понеже дълги години бях вещо лице по безкрайните побоища на тази групировка. И започнаха инцидентите с моето семейство - не само върху Владимира, тероризираха малкия ми син Иван, по мен плюеха, псуваха”, разказва д-р Владимир Карастоянов пред Нова тв.

„Дядо ми започна да подава сигнали до полицията и прокуратурата, но резултат нямаше никакъв”, разказва Владимира. „Той продължи да ме тормози и да заплашва. Буквално не бях излизала от месеци, когато се случи инцидентът в „Колата”. Аз исках просто да си тръгна от заведението, в много случаи не съм си тръгвала здрава, казах му, че не искам да разговарям с него и искам да си тръгна. Той не ме пусна, каза да извикам баща ми. Аз звъннах на баща ми, просто да дойде да ме прибере, не да се сбие с него”, разказва Владимира.

„Тя ми звънна и каза: „Тате, имам голям проблем, ела бързо до „Колата”. Сигурно за около две минути съм отишъл там, за да я защитя. Нещата се развиха по-бързо отколкото аз очаквах, защото Николай Радев ме причака още на паркинга на въпросното заведение. Зарита колата и започна да ме обижда с думи, които няма как да кажа по телевизията”, разказва и Николай Карастоянов, баща на Владимира и главен подсъдим по делото.

„Помолих го да не се занимава повече с дъщеря ми, да я остави на мира, въобще да не се занимава с нашето семейство. Той продължи да ни обижда, сигурно 10-ина минути.

Докторът продължава:

"Когато баща ми дойде, той започна да го ругае и него, наричайки го с отвратителни имена. Баща ми е известен лекар, зъболекар, с репутация на 70 години, това подейства страшно унизително. И видях, че нещо проблясва в ръката му и знаейки какъв му е прякорът и как действа - защото съм виждал много хора, пребити от него в болницата, обикновено намушкани от него с шило или отвертка, затова му казват Отвертката”, разказва Николай Карастоянов. „Просто стихийно се понесох към него и се спънахме и паднахме във витрината.”

„Прободох се. Буквално замръзнахме, видях, че има много стъкла, паднал човек в кръв.

Рефлексно като лекар го вдигнах и го избутах далече от нас. И решихме да си тръгваме, защото го видях, че говори по телефона с негови приятели и очаквах, че ако извика някой от бандата, положението щеше да ни стане много лошо.”

Владимира Карастоянова разказва, че Радев станал на крака и тръгнал към колата. Минути след това, по ирония на съдбата, доктор Николай Карастоянов, който е анестезиолог, е извикан по спешност в болницата заради пострадал при сбиване.

„Аз казах да потърсят друг колега, защото съм участвал в инцидента, но той, докато дойде, му оказах най-необходимата първа помощ. Хванахме венозен източник, започнах вливания, събраха се екип хирурзи", казва Николай.

На мястото е бил и чичото на Владимира - д-р Иван Карастоянов.

Екип от специалисти не успява да спаси Николай Радев и той умира няколко часа след инцидента. Причината - дълбока прорезна рана в черния дроб. А съдебномедицинската експертиза, изготвена от едни от най-добрите експерти в България, е категорична - смъртоносната рана е от нож.

Само че тримата доктори твърдят, че не са носили нож в себе си. Такъв не е открит и на мястото на инцидента. Открито е шило, без следи от лекарите по него.

"Ако не е неизбежна отбрана един ММА боец да тръгва към детето ти с шило в ръка - и ти да искаш да си го защитиш - какво е тогава", казва д-р Николай.

Близките на Радев обаче искат по-тежки присъди за семейство Карастоянови.

„Ще искаме по-високи присъди. Трябва малко по-сериозни наказания, трябва това общество да види, че има по-сериозни закони, че са за всички тези закони”, заяви Иван Радев - брат на Николай Радев - Отвертката.