Около 65 хил. души се събраха в Братислава в петък вечер на третия поред антиправителствен митинг, съобщава Би Би Си. 

Протестите започнаха след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова. Премиерът Роберт Фицо беше принуден да даде оставка, която беше приета от президента Андрей Киска. Преди него се оттеглиха вътрешният министър, културният министър, както и някои висши чиновници в правителството. 

Демнострантите настояват за предсрочни избори, според тях въпреки оставката си Фицо ще продължи да държи властта, тъй като наследникът му отново ще бъде от неговата партия.

Според досегашния премиер неговото коалиционно правителство е получило мандат за пълно четиригодишно управление, което приключва през 2020 г.

Куцияк е работил по подозрение за политическа корупция сред управляващите и свързана с италианската организирана престъпност.

Неговата последна недовършена история беше публикувана след смъртта му в края на февруари и предизвика огромен обществен гняв срещу правителството, което се възприема като силно корумпирано. Засега никой не е обвинен и задържан за двойното убийство 

В петък имаше протести в 35 градове в страната. Във втория по големина град в Словакия Кошице обаче имаше по-малко протестиращи.

Протестът от миналата седмица в Братислава се смяташе за най-големия в страната след падането на комунизма. В него се включиха над 40 хил. души. Тази вечер обаче събраното множество беше още по-многобройно.