Дългосрочните договори с двете американски централи ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал - Марица изток 3" за задължително изкупуване на електроенергията им ще бъдат прекратени. Това съобщиха от пресслужбата на Българската стопанска камара след среща на представители на работодателските организации на среща в петък при премиера Бойко Борисов.

Прекратяването на договорите щяло до стане до две седмици.

По-късно енергийният министър Теменужка Петкова обаче каза, че процедурата ще отнеме няколко месеца, няма как да приключи за две седмици.

"Тепърва предстоят разговори със собствениците на двете притежавани от американски компании централи в Марица - изток - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал -Марица изток 3" по техните договори. Няма как договорите да се прекратят за две седмици", каза Петкова, цитирана от "Фокус".

"Оттук нататък може би в следващите няколко месеца ще трябва да се проведат съответни разговори с двете американски централи. Ще трябва да започне един диалог, в рамките на който ще можем да изясним съответно позициите на всяка една от страните", допълни тя.
Преговорите с двете американски централи за прекратяването на дългосрочните им договори за изкупуване на електроенергията на преференциални цени се водят заради това, че в този си вид те нарушават европейската забрана за държавна помощ. Те са сключени преди да станем член на ЕС. Въпреки това държавата е трябвало да поиска Брюксел да се произнесе дали договорите съответстват на европейското законодателство, но не го е направила. 

Министър Петкова заяви, че "няма решение на ЕК за неправомерна държавна помощ" за двете въглищни централи заради дългосрочните договори за купуване на тока им по преференциални цени. Тя каза, че с ЕК е съгласувана методика за определяне на размерите на невъзстановяемите разходи на двете компании. Тя не се ангажира с това каква сума ще трябва да плати държавата на двете централи като компенсация. 

По информация на Mediapool предварителните изчисления за правителствената оферта към американските централи за компенсациите са за  450 млн. лв. Сумата е грубо изчислена по въпросната методика.