Украйна забрани на руснаците в страната да гласуват за президент на Русия в неделя. Мярката е заради анексирането на Крим, което стана точно преди четири години. По никакъв начин няма да бъдат допускани руски граждани до дипломатическите мисии на Русия в Украйна. Единствено руските дипломати могат да влизат през уикенда в ужрежденията, съобщават световнити агенции.

За да е всичко ясно и точно в страницата си във фейсбук както и в туитър украинският вътрешен министър Арсен Аваков написа:

"Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщава, че в неделя на 18 март 2018 г. режимът на охраната на дипломатическите учреждения на Руската федерация на територията на Украйна - в Киев, Харков, Одеса и Лвов - няма да предвижда достъп до тези обекти за граждани на Руската федерация. Достъп до учрежденията ще имат изключително лица с дипломатически статут. Други лица и граждани на Руската федерация на територията на дипломатическите представителства няма да се допускат“.

Решението на украинското правителство да не допуска в неделя граждани на Русия до избирателните секции в руското посолство в Киев и руските консулства в Одеса, Харков и Лвов е открита намеса във вътрешните работи на Русия.

Последни приготовления в секциите. 

Това се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС. Тази намеса води до "ескалация на напрежението в и без това доста неблагополучните двустранни отношения", коментира руското външнополитическо ведомство. Според него решението на Киев "не предизвиква нищо освен възмущение", не се вмества в "общоприетите представи за цивилизованите страни", а освен това е "чисто лицемерие" обяснението, че това се прави от загриженост за сигурността на руските мисии в Украйна.

Външното министерство на Русия отбелязва, че тези действия противоречат не само на Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения, но и на международните норми за защита на правата на човека. 

"Създава се впечатлението, че украинското ръководство, дошло преди четири години на власт вследствие на държавен преврат, с който провокира собствените си граждани в Крим и Севастопол да гласуват за присъединяване към Русия, днес в безсилната си злоба реши да отмъсти на обикновените руски граждани, намиращи се в Украйна", са казва в изявлението.

В него се изразява и учудване по повод призивите на украинската страна да не се признава легитимността на предстоящите президентски избори в Русия. Според външното министерство "Русия съвсем не се нуждае от признаването на своите избори от киевския режим".